Читај ми!

Пандемија тера у банкрот лоукост авио-превознике

Корона ће изгледа у отерати банкрот нискобуџетне авио-превознике. Британски "Изиџет" објавио је рекордан губитак у 25-годишњем раду. У првих девет месеци ове године мањак је износио 1,27 милијарди фунти, а број путника је преполовљен и износио је тек 48,1 милион путника. Током летње сезоне ова компанија је обавила тек 38 посто летова у поређењу са истим периодом прошле године.

Као главни разлог за овако лоше резултате аналитичари наводе пандемију коронавируса и рестрикције за путовање, и надају се да ће се ситуација нормализовати наредне године.

"До краја године обавићемо више од 20 одсто планираног саобраћаја, али се сличан резултат може очекивати и у првом кварталу наредне године. Ако вакцину не пронађу до пролећа, са овим обимом саобраћаја идемо директно у ликвидацију", каже Џони Лорехен, директор "Изиџета"

Трошкови компаније су смањени за 31 одсто на шта је у знатној мери утицало и отпуштање 4.500 радника. Ни то није донело очекиване резултате.

"Помоћ државе не могу да добију лоукост компаније, оне су ту да зарађују новац, а не да га губе. Радило се о игри великих бројева, где су улагачи добијали солидне дивиденде. Сада ће морати да се помире са губитком новца и продајом флоте у бесцење", додаје Лорехен.

Лоукост компаније унеле су револуцију у авио-саобраћај и натерале велике превознике да постану јефтинији. Међутим, корона је директно утицала да се оне полако гасе.