Вирус покосио и компаније – "Пица хат" најновија жртва, више банкротстава него 2008.

Пандемија коронавируса изазвала је страховит економски потрес у свету, о чему најбоље сведочи чињеница да су хиљаде компанија поднеле захтеве за банкротство, а најновије жртве су највећа франшиза "Пица хат" у САД и нафтна компанија "Чесапик енерџи".

Од почетка године до 24. јуна у САД је 3.427 компанија поднело захтеве за банкротство, преноси Фајненшел тајмс. У првој половини 2008. године, када је почела светска економска криза број банкротстава достигао је 3.491.

Најпопуларнија могућност за банкротство је члан 11 Закона о банкротству, који омогућава компанија да се реструктурирају услед несолвентности. Један од првих великих играча који је банкротирао била је корпорација "Херц", чији је посао изнајмљивања аутомобила поднео страшан ударац због карантинских мера против ширења коронавируса.

Током наредног периода "Херцов" пример следиле су компаније "Џеј-Си Пени", "Џеј кру", "Латам ерлајнс", "Фронтир комјуникејшонс груп", "Интелсат" и многе друге. "Сирк де солеи", која води једну од најпознатијих циркуских трупа на свету, такође је поднела захтев.

Пандемија је погодила скоро све гране привреде, посебно угоститељство и производњу енергената. Прве на тапету биле су фирме које су имале производњу и продају у Кини. Како се вирус ширио из Кине, све више земаља широм света уводило је строге мере ограничавања кретања, што је додатно угушило потрошњу и производњу.

Последњи у низу за подношење захтева за банкрот је највећа франшиза "Пица хат" ресторана у САД "Ен-Пи-Си интернешенел" са више од 1.200 објеката.

Неке од највећих компанија на досадашњој листи банкротстава су из нафтног сектора – "Чесапик енерџи", а пре ње "Макдермот интернешенел", "Вајтинг петролеум", "Дајмонд офшор дрилинг" и друге.

Упркос лошој ситуацији, за сада се не предвиђа да ће коначан исход бити као током кризе 2008. и последичне рецесије, када је 2008. године 8.614 фирми поднело захтев за банкрот, док је наредне године тај број порастао на 12.644, наводи Тајмс.