Сваки други радник на свету у ризику да остане без посла

Готово половина радника у свету изложена је непосредном ризику да остане без посла због пандемије ковида 19, процењује Међународна организација рада (МОР).

Губитак радних места ће вероватно погодити све земље на планети, због разарајућег негативног економског утицаја пандемије коронавируса на привредну активност.

Глобална радна снага, по подацима МОР-а, броји око 3,3 милијарде људи, а 1,6 милијарди радника је у опасности да изгуби посао и да остане без средстава за живот, када се у обзир узму запослени у неформалној економији и они на дну лествице по нивоу зарада. 

Неформална економија обухвата "раднике на црно" за које послодавци не плаћају порезе држави и којима владе тешко улазе у траг, а која чини огроман део економија у развоју.

"За милионе радника, губитак прихода значи да нема хране, нема сигурности и нема будућности. На милионе предузећа широм света једва дише", изјавио је недавно генерални директор МОР-а, Гај Рајдер.

Прозводња заустављена, радници на принудним одморима

Због мера ограничења кретања, фабрике широм света су привремено зауставиле производњу а предузећа обуставила рад, пославши раднике на принудни одмор, али су многе фирме поделиле и отказе како би смањиле трошкове и пребродиле корона кризу.

Само у Сједињеним Америчким Државама је око 40 милиона људи поднело захтеве за добијање накнаде за незапосленост од 16. марта, када је проглашено ванредно стање, до половине маја.

Kанада је, примера ради, само у априлу изгубила 226.700 радних места, а у другој половини марта је без посла остало 17.200 Kанађана.

У Русији се очекује, према проценама Министарства рада, да ће због затварања предузећа, број незапослених скочити са садашњих 1,6 милиона на 2,5 милиона особа.

У Британији је број подносилаца захтева за добијање државне помоћи због незапослености достигао 2,09 милиона људи, према прошлонедељним подацима Kанцеларије за националну статистику.

Kада је реч о нашој земљи, министар рада Зоран Ðорђевић је саопштио да је од увођења ванредног стања до 10. маја у Србији без посла остало 15.401 грађана.

У суседној Хрватској је, према писању портал индеx.хр, до почетка маја посао изгубило 25.000 радника, углавном у приватном сектору, а у Црној Гори око 4.000 људи.

Преко 400 милиона предузећа са поремећајима у раду

Према подацима, МОР-а, широм света се више од 436 милиона предузећа суочава са озбиљним поремећајима у раду због пандемије.

Она претежно послују у најтеже погођеним секторима, при чему је 232 милиона фирми у велепродаји и малопродаји, 111 милиона у производњи, 51 милион у делатности услуга смештаја и прехране, а 42 милиона у сектору некретнина и други.

МОР предвиђа да ће број радних сати у свету у другом кварталу ове године бити за 10,5 процената мањи у односу на последњи преткризни квартал, што представља 305 милиона радних места са пуним радним временом.

Пандемија коронавируса не само да је однела до сада преко 340.000 живота и угрозила здравље 5,3 милиона заражених, већ се од здравствене кризе претворила у глобалну кризу тржишта рада и економску кризу која прети да гурне свет у најдубљу рецесију од 1930-их година прошлог века.

Према прогнозама међународних финансијских институција, светска економија би ове године могла да забележи пад од 2,5 до 3 одсто, док Уједињене нације предвиђају рецесију од чак 3,2 процента. То за обичан свет значи да посла неће бити.

Из МОР-а поручују да ће повећање глобалне незапослености током 2020. године у великој мери зависити од тога којом ће се динамиком светска економија опоравити у другој половини године и колико ће бити ефикасне мере влада за очуваје постојећих радних места.