Шта се то догодило са ценом половњака

Епидемија коронавируса и увођење ванредног стања нису значајно утицали на цене половних аутомобила у Србији, односно на продавце да их коригују, показала је анализа сајта polovniautomobili.com

Анализа је обухватила 117.000 јединствених огласа физичких лица и трговаца, колико их је укупно било на сајту Половни аутомобили у периоду од 16. марта, када је уведено ванредно стање, до 16. априла.

Анализа је показала да је у периоду од месец дана пре и након почетка ванредног стања готово идентичан проценат оних који су одлучили да после оглашене продаје додатно спусте или подигну првобитну цену аутомобила.

У периоду од 16. марта до 16. априла, на сајту Половни аутомобили било је око 117.000 јединствених огласа, а цена је у просеку за 7 одсто спуштена код њих 15.923, односно код 14 одсто.

У истом периоду код 4.962 огласа (4 одсто) цена је повећана у просеку за 10 одсто.

Када се то упореди са периодом пре увођења ванредног стања, од 14. фебруара до 15. марта, тада је код 15 одсто огласа цена накнадно спуштена и то у просеку за 6 одсто, док је код 4 одсто огласа из тог периода цена увећана и то у просеку за 9 одсто.

"Ови подаци нам говоре да новонастала ситуација није значајно утицала на оне који продају аутомобил да коригују, односно да спусте или повећају цене својих половних аутомобила", наводи се на сајту. 

Каква су очекивања купаца

Сајт је спровео у првој половни априла међу својим регистрованим корисницима анкету о утицају епидемије коронавируса на тржиште аутомобила.

Када је реч о ценама, велика већина анкетираних сматра да цене аутомобила неће пасти или ће тај пад бити привремен, односно да ће се цене вратити на претходни ниво након укидања ванредног стања.

Такође, само 13,7 одсто анкетираних навело је да је дефинитивно одустало од куповине, док је чак две трећине рекло да је куповину одложило и то: 44 одсто да је куповину одложило док све ово не прође, 22,1 одсто да је куповину одложило, али да ће ако се појави добра прилика ипак купити аутомобил.

Да нису одустали од куповине аутомобила рекло је 19 одсто анектираних.