Читај ми!

Омикрон напунио амбуланту за децу у Нишу, какав је одзив на редовне вакцине

Омикрон сој вируса напунио је и Дечју ковид амбуланту у Нишу. У четвртак је у тој амбуланти на првом прегледу било око 150 малишана, од којих је више од половине било позитивно на коронавирус. Вакцинација најмлађих против ковида није задовољавајућа, а РТС је проверавао и какав је одзив на редовне вакцине у доба епидемије.

На одељењу вакцинације деце нишког Дома здравља без гужве. Кажу, у сваком таласу короне већина родитеља одлаже и превентивне систематске прегледе и редовну вакцинацију деце. Ипак, не сви.

"По календару, зависно од тога да ли је дете здраво у том периоду. Ако је здраво, онда идемо редовно са вакцином, ако не - направимо паузу, па онда. Због короне нисмо одлагали", прича један од родитеља.

Они који јесу одлагали, пропуштене вакцине најчешће надокнађују у периоду између два таласа епидемије. Ипак, кажу у Дому здравља, од почетка пандемије мањи је одзив за редовну вакцинацију.

"Нарочито вакцина против малих богиња, заушака и рубеоле, и то највише у узрасту од 13 до 24 месеца, то је период када се иначе ова вакцина прима. Тако да једва можда трећина ове популације деце која су узраста од 13 до 24 месеца је примило ову вакцину", каже Др Снежана Здравковић, начелник Саветовалишта за развојно праћење.

За ту вакцину родитељи најчешће чекају до 3. или 4. године детета. Код осталих вакцина нема већих одлагања. У Дому здравља напомињу да нема разлога за страх од заразе, јер је за дечју превентиву одвојен читав спрат и посебан улаз. Посебан је и улаз у дечју ковид амбуланту, где се повећава број пацијената.

"Најчешћи симптоми су повишена температура која се креће од 37,5 до 38,5 и добро реагује на антипиретике, главобоља, цурење из носа, гребање у грлу, суви и надражајни кашаљ. Оно што смо приметили је да овај сој коронавируса редје даје губитак чула укуса и мириса и запаљење доњих дисајних путева по типу пнеумоније и код деце", истиче др Анкица Трајковић, педијатар нишког Дома здравља.

Пре само три недеље број позитивне деце на дневном нивоу био је мањи од 10. Сада је већи од 80. Вакцину против коронавируса у Нишу примило је тек четири одсто деце старости између 12 и 18 година.