Читај ми!

Ружић: Искључен продужетак школског распуста, одлука о моделу наставе сутра

Министар просвете Бранко Ружић изјавио је да је искључен продужетак школског распуста и да се о томе није ни расправљало током данашњег састанка Тима за школе и медицинског дела Кризног штаба.

Тим за школе, састављен од представника Министарства просвете и Института за јавно здравље "Батут", одржао је данас састанак, а коначна одлука о томе на који начин ће се одржавати настава идуће недеље биће саопштена сутра'''', изјавио је Ружић за Радио-телевизију Војводине.

Ружић је рекао да у Централној Србији почиње друго полугодиште и да сви у систему просвете треба да се припреме на адекватан начин, везано за ризике од ковида 19 и сезонског грипа.

"Важно је да кажемо да образовни систем није место где долази до ширења корона вируса, захваљујући наставном кадру, деци и разумевању родитеља. Први циклус основних школа и предшколских установа наставу ће похађати непосредно, а за ученике од 5. до 8. разреда још увек разматрамо техничке детаље комбинованог модела. У средњим школама и гимназијама ће вероватно бити комбиновани модел", објаснио је Ружић.

"Уважавамо став представника медицинског дела Кризног штаба, чули смо у медијима разне тезе разних удружења која са правом изражавају бојазан, али треба да разговарамо на прави начин о свему томе. У образовом систему ради 150.000 људи, укључујући и факултете имамо 1.200.000 нечије деце. Сви они који дају неке изјаве у медијима понекад не сагледавају ширу слику", рекао је Ружић.