Читај ми!

Пословна путовања – никада више као пре?

Многи пословни људи широм света једва су дочекали пресељење састанака у виртуелни свет. Другима пак недостају пословна путовања. Но, проћи ће још много година пре него што се овај путнички сектор врати на старо.

Стручњаци су у једно сигурни – рекордни број пословних путовања остварен 2019. године неће се више поновити. Концерни широм света су у пандемијској изнудици открили да се већина састанака може одржати преко интернета, без скупих путовања.

Осим трошкова, ту је и климатски биланс на који све више предузетника обраћа пажњу, између осталог и због пооштрених закона.

"Повратак на претпандемијско време је немогућ. Проћи ће неколико година пре него што се ниво пословних путовања врати приближно на старо стање", каже Никлас Андрејен из компаније за менаџмент пословних путовања CWT.

Од Даласа до Њујорка због једног састанка

Због рада од куће и ограничења летова, обим пословних путовања пао је за четири петине. То значи губитак не само за превознике, него и за хотелијере и угоститеље. Свако треће предузеће у Немачкој је потпуно укинуло пословна путовања, а девет од десет предузећа ће у будућности смањити та путовања.

Слично је у Сједињеним Државама. "Пре је било потпуно нормално да неко ујутро лети из Даласа за Њујорк, одржи састанак и врати се у Тексас. Не верујем да ће се таква пракса вратити", каже Ентони Џексон из консултантске куће "Делоа".

Прехрамбени гигант "Марс" жели да преполови број пословних путовања – то значи 145.000 летова мање у једној години. Помињу штедњу, заштиту животне средине, али и бригу о здрављу радника. Разговор из радне собе је угоднији него стресни летови преко целог континента.

Многи жуде за личним контактом

Анкета компаније CWT је, међутим, показала да 58 одсто испитаних прижељкује повратак састанцима уживо. "Лични сусрети се ни у будућности не могу сасвим заменити видео-конференцијама", каже Инге Пирнер из CWT-а.

Губитници овог тренда су у сваком случају превозничке компаније, као и таксисти, хотелијери и угоститељи. Али и фирме које живе од интензивног контакта с муштеријама. "Тешко је склопити неки посао без сусрета пословних партнера очи у очи", каже Андрејен.

Сусрети с муштеријама су и према испитивању компаније "Делоа" један од главних разлога што бизнисмени поново желе да путују.

Филипо Балдаци из италијанске фирме "Serica 1870", која је специјализована за свилене тканине, не може да поднесе видео-састанке. "Муштерије из Витона или Гучија не могу да опипају материјале преко интернета. Ту је потребан лични контакт", закључује Балдаци.