Читај ми!

Професор Сеферовић упозорава оне који су прележали корону да контролишу срце

Кардиолог, председник Удружења за срчану слабост Србије, академик проф. Петар Сеферовић, рекао је за РТС да корона оштећује срчани мишић, па болесници који су се опоравили од короне морају да се контролишу јер не знамо какве је последице болест оставила на срце.

Обележава се Европска недеља борбе против срчане слабости. У Европи од срчане слабости болује око 10 милиона људи, док се годишње открије близу четири милиона нових случајева. Србија има око 200.000 болесника. Фактори ризика који утичу на болести срца и крвних судова су многобројни.

"Док траје ванредна ситуација, многе болести се не третирају, не контролишу и не дијагностикују на прави начин, болесници обично чекају да се појави озбиљан симптом, а исход може бити фаталан", навео је Сеферовић.

Напомиње да је проблем код срчане слабости што су симптоми неспецифични: малаксалост, лупање и прескакање срца, гушење, али то су симптоми и многих других болести.

"Морамо да знамо какво нам је здравствено стање, да регулишемо крвни притисак, шећер у крви, регулишемо факторе ризика, да не пушимо, да будемо физички актевни, као и да једном годишње вадимо крв како бисмо се преконтролисали", истакао је професор Сеферовић.

Каже да је Србија у жижи борбе против срчане слабости и што се тиче терапије и што се тиче дијагностике.

"Прошле године основано је Удружење болесника са срчаном слабошћу. Млади кардиолози, њих око 800, укључују се у рад Удружења", рекао је.

Сеферовић је нагласио да ћемо, захваљујући професору Милики Ашанину, први у Европи отворити експертски центар за срчану инсуфицијенцију, то је и нормалан след јер се срчана слабост у Клиничком центру у свим облицима превенира.

Ова болест се може успешно лечити у Србији, али је дијагностика на време најважнија.