Читај ми!

Tуризам по мери "дигиталних номада" - како их привући

Измењене животне околности, мењају и профил туриста који сада путују да би и радили и видели нешто ново. За такозване "дигиталне номаде", канцеларија је тамо где су они и њихов лап-топ. Србија је ушла у трку за привлачење таквих гостију, а близу 70 одсто вакцинисаног хотелског особља даје нам велику предност.

Дигитални номади најрадије одседају у хотелима у великим градовима. Важна им је близина аеродрома, мирна соба, доступан штампач, изузетно јак интернет, конференцијска сала за видео састанке, персонализовани оброк за оне који су на посебном режиму исхране. Воле и да хотел поседује теретану и велнес-спа садржаје.

"Мислим да су људи сами негде одлучили да направе тај концепт пословања и путовања. Добра ствар јесте што људи воле да долазе и да спавају у хотелима јер овде имају негу 24 сата и ми им излазимо у сусрет за све њихове пословне потребе", наводи Мина Срећковић из хотел "Кристал" у Београду.

Будући да градски хотели у време короне трпе највећу штету, добро је што су за овај вид туризма нарочито популарни хотели у Београду, Новом Саду и Нишу.

"Ми смо конципирани као конгресни хотел, поседујемо изузетно добар радни простор, интернационалне ресторане, спа центар, базен, приватни паркинг у саставу хотела и верујемо да ће и сам град, односно безбедност града и наш мераклијски дух допринети да и у доба короне гости дођу и осећају се као код куће", каже Тања Мићић из хотела хотела "Тами резиденс" у Нишу.

"С обзиром да они током радне недеље раде, онда ми гледамо викендом да им организујемо неку туру или са локални водичима или преко туристичких агенција са којима сарађујемо", указује Александар Добромировић испред хотела "Велики" у Новом Саду.

До короне је у свету било готово пет милиона дигиталних номада. Сада их је четири пута више.

"Зато је јако важно да им се представимо као дестинација која пре свега има одличну динамику вакцинације што је наша предност у односу на конкуренцију, јер им то пружа додатну сигурност за долазак", наводи Марија Лабовић, директорка Туристичке организације Србије.

У земљу у коју дођу да раде и да је пропутују, често се задржавају и месец и по дана.

Ко се не прилагођава, тај не преживљава. Док се туризам потпуно не опорави, а проћиће још неко време док се то не догоди, дигитални номади могу колико-толико да ублаже штету.