Читај ми!

Не прилази на мање од два метра! „Ковид - беџ" пишти, вибрира и светли

Планови руководства једне фабрике да радници у погонима носе беџеве који утврђују физичку дистанцу, изазвали су негодовање у Француској.

Ношени на огрлици око врата или везани око струка, беџеви се оглашавају алармом, вибрирају и светле, у случају када се прекрши „правило о удаљености од два метра". 

У шведској компанији „Есити", која производи хигијенске производе и има око 2.500 запослених у Француској, сматрају да би беџеви били од помоћи радницима.

Ипак, синдикати су осудили такве планове и окарактерисали их као напад на личне слободе.

Уређаји се неће користити за одређивање локације људи и били би неактивни у тоалетима и мензи, саопштило је руководство компаније.

Синдикат је издао саопштење у којем је описао уређаје као „наметљиве апарате којима се руководство према радницима односи као према деци, и који изазивају анксиозност", упоређујући их са огрлицама за псе.

Руководство компаније ипак наводи да је идеја у припремној фази, и да је „могуће да ће се користити беџ који неће емитовати звук и светлост, већ ће само вибрирати".

Уређај производи белгијски "Phi Data", где наводе да би 90 или 95 процената радне снаге требало да носи уређаје како би били ефикасни.