Прехлада, грип и корона – како их разликовати код деце

Докторка Анета Јовановић, начелница Педијатрије у Дому здравља Палилула, рекла је за РТС да родитељи треба да се јаве педијатру са сваким симптомом и да дете повуку из колектива ако има бол у грлу, повишену температуру и остале знаке респираторне инфекције. Упозорава да се код короне јављају и стомачне тегобе.

Стигла је јесен, а то је период године када и педијатри и лекари опште праксе имају више пацијената због респираторних инфекција. У сезони када имамо и епидемију коронавируса и ковида 19, болести која је у Србији за скоро седам месеци однела 743 живота.

Др Анета Јовановић, начелница Одељења педијатрије у Дому здравља Палилула, рекла је за РТС да је сада мало повећан број респираторних инфекција код деце које су уобичајене за овај део године, с обзиром да је почетак школске године, али су благе инфекције које прођу за пар дана.

Међутим, често те инфекције дају исте симптоме као и коронавирус – како их разликовати?

"Обавезни су епидемиолошки подаци о детету који говоре да ли је било у контакту са неким ко је заражен ковидом 19, и ако су деца била у земљама где је повећана активност вируса уз преглед са лабораторијским анализама – шаљемо их на пи-си-ар тестирање", објаснила је Јовановићева.

Када дете повући из колектива 

Према њеним речима, родитељи треба да се јаве педијатру са сваким симптомом и да дете повуку из колектива ако има бол у грлу, повишену температуру и остале знаке респираторне инфекције, а код короне има и стомачних тегоба.

"Не треба паничити, јер владају и други респираторни вируси, треба дете повући из колектива, укључити симптоматску терапију, извршити дезинфекцију носа, прскати спреј за грло, дати бруфен и парацетамол ако је поивошене температура, али јавити се педијатру да се види да ли је реч о обичном  респираторном вирусу", указује докторка.

У јуну и јулу био је повећан број деце који су имали инфекцију, а нису имали симптоме.

Уколико је дете било у контакту, треба га изоловати и избегавати кућне посете, повући га на две недеље да буде у кућним условима, указала је она.

Деца у вртићим треба да носе маске. Докторка каже да су деца показала велику дисциплину, добро је да врше дезинфекцију руку и да не посећују велика дешавања и скупове.

Јовановићева је рекла да има довољно вакцина против заразних болести и саветује редовно спровођење вакцинације у току епидемије да би се заштитило од других заразних болести.

Почетком октобра очекује се да у домовима здравља стигну вакцине против грипа.