Руска вакцина – геополитичко надмудривање или спас од епидемије

Докторка Елизабета Ристановић, молекуларни биолог и физиолог, рекла је за РТС да је спутњик 5 (руска вакцина против ковида 19) прва вакцина која има за циљ да смири панику, да стиша пандемију како би свет наставио тамо где је стао.

Трка за вакцином против ковида 19 који је у сваком смислу успорио целу планету одавно је прерасла медицинске оквире и преселила се у геополитичке воде.

На моменте се чини да је од тога колико живота вакцина може да спаси, важније ко ће понети ласкаву титулу првог, показати свету да је главни, најбржи и тако обезбедити међународни углед и на том пољу.

Тако је Путинова изјава да је Русија прва регистровала вакцину спутњик 5 одмах наишла на неповерење западних земаља и приличну обазривост СЗО.

Вакцину је произвео Институт "Гамалеј" са Министарством одбране, а примила ју је и Путинова кћерка. Барем он тако тврди.

Докторка Елизабета Ристановић, молекуларни биолог и физиолог на ВМА, рекла је за РТС да је "Гамалеј" познати руски институт за микробиологију, а колико је кредибилан говори и име научника које носи.  

"То је врло кредибилан институт који има своју историју. Николај Гамалеј је отац микробиологије, он је био ђак Пастеровог института и он је први у Русију донео вакцину против беснила", рекла је докторка Ристановић. 

Навела је и да је царица Катарина Велика прва примила вакцину против вариоле. 

Према њеним речима, Институт "Гамалеј" је једини у свету добио леценцу за вакцину против еболе, управо на платформи на којој је произведена и вакцина против ковида 19, на аденовирусној платформи.

Истакла је да је вакцину против еболе примило око 2.000 људи у Гвинеји.

Такође, каже, научници са тог института су интензивно радили и на призводњи вакцине против грипа, сарса и мерса и вероватно су та искуства искористили и за ову вакцину.  

Оно што им се највише замера јесте то да трећа фаза клиничког испитивања није спроведена.

Колико је вакцина ефикасна и безбедна 

На питање да ли та трећа фаза може да покаже да је вакцина неефикасна или чак небезбедна, докторка је одговорила да ће време дати своју реч. 

"Што се тиче ове вакцине, судећи по механизму, односно платформи на којој је призведена, може се рећи да је безбедна, што се тиче њене ефикасности о томе ће се судити на основу имуноодговора, односно заштите коју пружа", рекла је докторка.

Платформа на којој је произведена је аденовирус, који често изазива прехладе код људи, а који је овде искоришћен као носач где је уграђен мали део генома који може да испровоцира имуноодговор на коронавирус, објаснила је докторка.  

"Нема производње ефикасне вакцине, нити било које вакцине без претходне спознаје имуноодговора, и те релације која постоји између патогена и имуноодговора човека, који врло комплексан", истакла је Ристановићева.

Ово је прва вакцина

Према њеним речима, ово је радна вакцина, прва вакцина која пре свега има за циљ да смири панику, да стиша пандемију и да свет настави тамо где је стао. 

Да ли ће бити ефикаснијих вакцина у будућности, вероватно да, каже докторка и додаје да многи институти у Русији раде на производњи других и другачијих вакцина, а да многи институти у свету раде на сличним платформама.

"Колико ће трајати имуноодговор зависи од много фактора, јер сада можемо да судимо само из сличних искустава, а искуства се односе на претходне епидемије сличних вируса", навела је докторка.

"Истраживања показују да имунитет у смислу хумуралног имунитета антитела траје две до три године, а целуларни, односно меморијски Т-лимфоцити дуго резистирају, чак и годинама након контакта", навела је докторка Ристановић.