Крушевљани траже спас на рекама и безенима, редари често интервенишу

Крушевац је у овој седмици један од најтоплијих градова у Србији. Спас од температура које достижу 36 степени, велики број грађана потражио је на базенима, рекама и оближњем језеру. Екипа РТС-а проверавала је да ли се и колико на купалиштима поштују епидемиолошке мере.

Са правилима понашања на градским базенима, у складу са појачаним епидемиолошким мерама, купачи се могу упознати и пре него што прођу тријажу на улазу. Редукован је и број посетилаца - максимално 300.

Са правилима понашања на градским базенима, у складу са појачаним епидемиолошким мерама, купачи се могу упознати и пре него што прођу тријажу на улазу. Редукован је и број посетилаца – максимално 300.

Посетиоци кажу да су прошли све безбедносне контроле на улазу, мерење темперетуре, дезинфикцију, држи се дистанца, док је хигијена на завидном нивоу.

Према најновијим истраживањима епидемиолога, вода у базену не представља велики ризик за пренос вируса. Али купачи да.

У води је лако држати дистанцу, кажу редари, али не и на ивици базена, па често интервенишу.

Драган Лазић, директор Спортског центра, истиче да не дозвољавају померање лежаљки, које су на два и по метра растојања.

"Не дозвољавамо да се на трибинама ствара велика гужва и да се играју неке друштвене игре или упражњавају напици. У исто време у кафеу на ивици базена смо практично избацили столове и столице да би се омогућило да буде већа дистанца", наводи Лазић.

Крај Расине нема гужве

У хладовини крај Расине, уживају махом пензионери и деца.

Гужве нема, а ни комуналне полиције, јер је одговорност купача за похвалу.

Купачи кажу да је ту изузетно лепо, мирно, тихо, да је вода пријатна и да држе одстојање.

Док је могуће држати дистанцу на плажама, ризик од оболевања је мањи, кажу епидемиолози.

Али не и за рањиве групе становништва, којима се саветује додатна опрезност, избегавање роњења, уз обавезно туширање после купања.