Шта морате знати пре него што кренете на путовање – које границе су отворене

Путовање сопственим возилом на море сада је једино могуће преко Бугарске у Грчку. Све остале опције – Хрватска, Словенија, Црна Гора остају затворене за наше грађане. Међутим, и многе границе држава ЕУ, као што су немачка и аустријска, остају затворене за наше путнике.

Само ако имате пасош ЕУ можете преко Северне Македоније у Грчку, јер тако можете да прођете границу Евзони, а ова мера остаје до 15 јула. У Грчку се може једино преко Бугарске, али тај пут до Пирота је одличан али вас тада чека граница са само неколико линија и ту може бити гужве.

После границе чека вас део који се зове мала Ибарска магистрала – пут од границе до Софије који је веома опасан и онда од Софије је све ауто-пут.

На Грчкој граници траже попуњен и оверен образац за улазак у Грчку, а могуће је и да будете насумично тестирани. Резулат ће вам стићи на пријављену адресу у Грчкој, а уколико сте позитивни следи вам 14 дана карантина.

Због чекања на границама стручњаци препоручују да се добро снабдете неким ситницама које могу да вам помогну у чекању или невољи

"Неопходно је обезбедити довољну количину течности, довољну количину хране, јер у току пута на граничним прелазима или на самом путу може да дође до застоја који ће потрајати и по неколико сати. Самим тим неопходно је обезбедити и довољну количину горива, а било би добро проверити и исправност клима уређаја у колима. Било би добро имати напуњен мобилни телефон. Уколико превозите децу, за њих обезбедити све што је неопходно за минимум један дан, јер никада не знате колико тај застој може да потраје", каже Тијана Ивановић из Комитета за безбедност саобраћаја.

Друга важна ствар је да будете одморни када крећете на пут.

"Мој савет је прво да се крене одморан, друго да људи који иначе свакодневно возе на посао и са посла, значи не дуге туре, да праве паузе на свака два сата како би одморни наставили даље и не би угрозили ни себе ни друге људе", истиче Игор Врањешевић, агент авиокарта.

Што се тиче северених граница и даље се може у Босну и Хрецеговину и Мађарску без услова. Црна Гора ће тек одлучивати о отварању граница, али не мислите да можете да уђете преко БиХ или Хрватске – бићете враћени.

У Хрватску можете ако имате потврду о некретнини или неки документ који показује да идете службено путовање. Што се тиче Аустрије и Немачке морате да имате њихове папире и са нашим пасошем не можете даље од Мађарске, што важи и за Словенију која тражи тест не старији од 72 сата или карантин од 14 дана.

Како сада ствари стоје свака држава за себе задржава право да затвори или отвори границе за грађане Србије, најгоре је ако негде одете а онда не можете да се вратите. Сачекајте август тада ће процедуре бити много транспарентије и изгледније, кажу стручњаци.