Ко може да вам забрани улазак у продавницу ако немате маску

Одлуком Кризног штаба за сузбијање ширења коронавируса, обавезно је ношење маски у јавном превозу и затвореном простору. Ко то треба да контролише и ко може да забрани улазак у продавницу без маске?

Жарко Малиновић из Привредне коморе Србије је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао да је суштина је да су то мере које морамо сви примењивати и да је одговорност не само на правним лицима него и на грађанима.

"Чињеница је да су трговци ове мере примењивали већ дуже време и током трајања ванредног стања, али и после тога. Оно што није решено у смислу закона у приватном обезбеђењу, то је да ви не можете на основу постојећих правних прописа да ваше службе забране било коме да уђе, значи не могу физички да га спрече", додао је Малиновић.

Све што трговац може је да упозори, да то уради писмено, али и усмено и да упозори купце на санкције које могу сносити. "Надлежни инспекцијски органи су ти који имају мандат да кажњавају несавесне грађане", нагласио је Малиновић.

Указао је да очекују да инспекцијски органи буду више на терену и да на тај начин покажу одлучност да се такве мере спроводе.

"Позитивно је из претходна два дана да су грађани поново подигли своју одговорност. Чињеница је да смо се сви били у једном периоду мало опустили иако пандемија није била готова. Морамо схватити да носећи заштитну опрему не штитимо само себе, већ и показујемо одговорност према друштву и штитимо друге", истакао је Малиновић.

Поред тога, додао је Малиновић, поштујући мере омогућавамо да економија настави да функционише, јер било какве даље рестрикције довешће нас до тога да озбиљно угрожавамо економују и самим тим стабилност свих нас.

Приватно обезбеђење не може да задржава грађане 

Поједини грађани кажу да у Немачкој не може да се уђе у радњу без маске и да обезбеђење реагује, а Малиновић објашњава да се може ићи с тим мерама да се јавна овлашћења пренесу на неког другог, али да то није добро.

"Ми смо видели како се један инцидент где је грађанин ухваћен у крађи претворио на друштвеним мрежама у причу како је до сукоба између њега и радника обезбеђења због тога што није имао маску. Ми видимо да је код нас такав вид тешко спроводив", каже Малиновић.

Указао је да приватно обезбеђење може да позове у интервенцију надлежни орган, али нема мандат да задржава грађане.

Додао је да санитарна инспекција може да казни и трговца који не носи маску, али да се показало да су се трговци одговорно поставили.

"Ми смо кроз онај период ванредног стања прошли са минималним бројем трговаца који су били позитивни на коронавирус, што је пре свега последица добре примене мере", нагласио је Малиновић.

Има довољно маски и средстава за дезинфекцију

На питање има ли довољно маски у апотекама и средстава за дезинфекцију, Малиновић каже да је снабдевеност на веома високом нивоу свих врста заштитних и дезинфекционих средстава и да су доступни и у апотекарским и у малопродајним објектима.

У току епидемије грађани су приметили да су се мењале и цене појединог воћа и поврћа, а Малиновић објашњава да су воће и поврће берзанска роба, као и свеже месо.

"Трговци нити било ко у ланцу није више зарађивао. Ми, нажалост, када говоримо поготову о јужном воћу зависимо од увоза. Трошкови увоза су порасли, понуда је била мања и због лошије сезоне и због објективних околности, а с друге стране, имали смо веома повећану тражњу која је ишла и до 30 одсто у односу на исти период прошле године", рекао је Малиновић и додао да је важно да ти скокови нису били драстични и да смо се брзо вратили у нормалу.

Одговарајући на питање има ли неког застоја у извозу или увозу, Малиновић каже да нема за сада и да у сарадњи са надлежним службама такве ситуације брзо решавају.

"Постоје изазови који су присутни од почетка епидемије у смислу већих контрола, споријег протока робе, али је чињеница да то функционише", закључио је Малиновић.