У које земље ЕУ могу грађани Србије и под којим условима

Чланице Европске уније предузеле су различите мере након препоруке Савета ЕУ да се од данас укину рестрикције на путовање у Унију за грађане 15 земаља, међу којима је и Србија.

Пре него што се запутите у неку од земља чланица Европске уније, обавезно проверите у амбасадама да ли је препорука коју је донела Европска комисија усвојена и на националном нивоу, односно да ли је грађанима Србије улазак дозвољен.

Немачка ограничења и даље важе, који су изузеци

Амбасада Немачке у Београду саопштила је да до доношења коначне одлуке немачке владе ограничења путовања за грађане Србије и даље важе.

Наведено је да тренутно постоје ограничења за сва путовања која нису неопходна из Србије и трећих земаља у Савезну Републику Немачку, а да се ради на утврђивању нових правила.

Српски држављани који поседују "Д-визу" и први пут желе да уђу у Немачку, то још не могу да учине.

Изузеци за улазак у Немачку важе, између осталог, за супружнике немачких/ЕУ држављана приликом заједничког уласка у Немачку, родитеље малолетне деце која поседују немачко држављанство приликом заједничког уласка у Немачку и медицинско особље.

Аустрија захтева тест или карантин

Након што је ЕК усвојила препоруку, аустријска влада издала службена упозорења са препоруком да се не путује у земље Западног Балкана – Србију, Црну Гору, Босну и Херцеговину, Северну Македонију и Албанију.

Што се тиче улака у Аустрију из тих земаља, као услов и даље важе пи-си-ар тестови или 14-дневни карантин, а на пооштравање тог режима се за сада не размишља.

Министар унутрашњих послова Карл Нехамер је најавио да ће Аустрија појачати присуство граничне полиције. Казна за улазак у Аустрију без важећег ковид-теста или карантина износи до 1.400 евра.

Словенија не мења услове упркос препоруци ЕК

Словенија је обавестила Европску комисију да се, упркос препорукама, услови за улазак у ту земљу нису променили и остају исти као пре.

Србија остаје на црвеној листи епидемиолошки ризичних земаља, тако да ће се сви они који путују из Србије у Словенију суочити са 14-дневним карантином, навела је данас словеначка амбасада у Београду.

Карантин је обавезан за све особе (укључујући словеначке држављане) које уђу у Словенију и имају стално или привремено пребивалиште у Србији.

Улазак није дозвољен страном држављанину који нема пребивалиште у Словенији, када је позитиван на ковид 19 или показује очигледне знакове болести – грозницу, кашаљ, потешкоће дисање, наводи амбасада.

Ни страним држављанима у транзиту, за које се претпоставља да неће моћи да напусте територију Словеније због мера суседних држава, није дозвољен улазак.

Такође, ако страни држављанин који нема пребивалиште или привремени боравак у Словенији не може доказати адресу пребивалишта на коме ће провести карантин, неће му бити дозвољен улазак у Словенију.

Забрана уласка у Хрватску – изузетак медицинари, болесни...

Држављани Србије и даље не могу да путују у Хрватску, јер је Штаб цивилне заштите те земље донео одлуку "о привременој забрани преласка преко граничних прелаза Хрватске, која се примењује од 1. до 15. јула 2020. године", наводи амбасада Хрватске у Србији.

Од тог правила постоје и изузеци, као што су здравствени радници, здравствени истраживачи и сарадници, стручњаци за бригу о старијима, те особе које захтевају хитно медицинско лечење...

Истовремено, Национални штаб цивилне заштите Хрватске донео је одлуку о укидању мере обавезне самоизолације за улазак у Хрватску из Босне и Херцеговине, Србије и Црне Горе, преноси портал Индекс

У Грчкој важе нова правила

Од данас важе нова правила за улазак у Грчку.

За пут је потребан унапред резервисан смештај и попуњен нови кју-ар образац, који је увела влада да би се убрзао процес преласка границе и да би добили прецизну евиденцију у електронској бази података ако се некоме нешто догоди, односно ако неко буде позитиван на насумичном тестирању које се може догодити на граници.

"На аеродромима је слична процедура као и на преласцима у друмском саобраћају. У случају да неко процени на аеродрому да је потребно тестирање, биће тестиран. Ми имамо информацију да нико од наших туриста у последња три или четири дана није тестиран. Не очекујемо нека специјална тестирања ни данас", рекао је Владимир Влахо из Националне асоцијације туристичких агенција Србије (Јута).

Министарство спољних послова Србије је истакло, поводом информације да је отворен гранични прелаз Евзони између Грчке и Северне Македоније, да држављани Србије у Грчку друмским путем и даље могу да уђу само преко Бугарске.

Разлог је то што је Грчка привремено ограничила све железничке и друмске везе са Северном Македонијом и забранила улазак из те земље.

 

Одлуку да дозволи прелазак бугарско-грчке границе за држављане Србије, Атина је донела је још 15. јуна. 

Попуњавање упитника на граници са Бугарском

Када пређу Градину, држављани Србије који желе да уђу у Бугарску још од прошлог месеца морају да попуне упитник у коме наводе пуно име и презиме и место где путују.

Информације се остављају властима како би се са путницима лакше ступило у контакт уколико буде потребно.

Путници се насумично тестирају на ковид 19, а уколико се испостави да је путник заражен биће упућен у 14-дневни карантин.

У Шведску се не може до 7. јула

Влада Шведске је 26. јуна одлучила да продужи привремену забрану до 7. јула.

Као и раније, забрана уласка по правилу се односи на све стране држављане који путују у Шведску из земаља које нису државе чланице ЕУ, Уједињеног Краљевства, Норвешке, Исланда, Лихтенштајна и Швајцарске.

Забрана уласка се не односи на шведске држављане, нити ограничава путовање унутар ЕУ, објавила је Амбасада Шведске.

Постоје два изузетка од забране уласка. Прво, држављани ЕУ и појединци који имају шведску дозволу боравка и даље могу ући у земљу ради повратка кући.

Друго, у земљу могу ући лица која имају потребе или функције од суштинског значаја, што укључује здравствене раднике, превозно особље које се бави теретом робе или путнике који путују из нужних породичних разлога.

Грађани Србије без услова могу у Чешку

Од данас је грађанима Србије омогућен улазак у Чешку Републику, под истим условима који су важили и пре пандемије, речено је Танјугу из чешке амбасаде у Србији.

Како су прецизирали, од данас су могуће и туристичке посете, а при уласку у Чешку није потребно имати тест на ковид 19.

У одговору чешке амбасаде наводи се да су, с обзиром на то да је пандемија и даље присутна, услови које прописује надлежно министарство здравља те земље подложни променама, у зависности од актуелне ситуације у датој земљи.