Србија међу пет земаља у свету са највише иновација у одговору на ковид кризу

Током ванредног стања Србија је у кратком року имплементирала велики број иновативних решења као одговор на кризу изазвану коронавирусом. Са 22 иновативна решења, Србија је једна од пет земаља у свету са највећим бројем иновација, објављено је на званичном сајту Организације за економску сарадњу и развој, саопштила је Канцеларија за сарадњу с медијима Владе.

Опсерваторија иновација јавног сектора Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД) прати иновативне одговоре влада на кризу изазвану вирусом ковид 19.

На званичном сајту те организације (https://oecd-opsi.org/covid-response/)  представљена су и решења имплементирана у Републици Србији.

Србија је са 22 иновативна решења, једна од пет земаља у свету са највећим бројем иновација.

У анализи објављеној 28. маја на сајту ОЕЦД-ове Опсерваторије, као примери добре праксе истакнута су решења и апликације "Донирај плазму", "Буди волонтер", "Дигитална солидарност", аутоматски инфо сервис Ковид 19 (чатбот), као и "Моја учионица", "Mоја школа", "еВртић", "еУпис", иницијативу донације рачунара деци из социјално угрожених породица и друга решења у оквиру интегрисаног одговора образовног система.

Успостављање иновативних технолошких решења и електронских услуга имало је за циљ да се постигне оптимална координација система здравствене заштите, образовања, безбедности и осталих кључних система у условима кризе, правовремена и тачна информисаност грађана, као и континуирано пружање услуга грађанима и привреди.

Председница Владе Србије, Ана Брнабић је тим поводом изјавила да се иновативни начин размишљања показао као неопходан приступ у критичној ситуацији, као и да су наша досадашња улагања у технологију и иновације заправо била улагања у отпорност и агилност нашег система.

Истиче да смо као држава показали да кад радимо тимски, постижемо најбоље резултате.

Брнабић истиче да су поред "Канцеларије за ИТ" и "еУправу", ИТ тимова унутар осталих министарстава, од првог дана ванредног стања позвали и грађане и компаније да заједно пронађу брза и ефикасна технолошка решења.

"Из ове перспективе могу рећи да су креативност и иновативност тих решења заправо обликовали наш брз и ефикасан одговор на борбу против вируса, као и да ће та иновативност помоћи и убрзаном економском развоју и након пандемије", оцењује премијерка.

Због тих резултата Србија је позвана да се прикључи ОЕЦД-овој Декларацији о иновацијама у јавном сектору.

Тa декларацијаје потписана 2019. године од стране 35 земаља чланица ОЕЦД-а, а Србија би била једна од ретких земаља која би се прикључила иако није члан.

Она има за циљ да подстакне, подржи и ојача иновативност у јавном сектору, афирмише иновативни приступ у решавању како старих, тако и нових изазова.