Употреба заштитне маске обавезна на свим летовима "Ер Србије"

“Ер Србија“, у сарадњи са здравственим органима и регулаторним телима, применила је низ безбедносних и хигијенских мера у циљу постизања безбедности и добробити наших путника и чланова посаде током путовања. На свим летовима српске националне авио-компаније, укључујући летове за Франкфурт и Цирих у четвртак 21. маја којима почиње обнављање путничког комерцијалног авио-саобраћаја, биће обавезно ношење маски за лице током читавог трајања лета, а авиони ће бити редовно дезинфиковани, саопштено је из те компаније.

Ер Србија прилагодила је све процедуре у путничком авио-саобраћају пре, током и након лета новим околностима, које су проузроковане пандемијом корона вируса, наводи се у саопштењу.

"Желимо још једном да уверимо наше путнике да смо предузели и применили све неопходне мере, у складу са највишим безбедносним и хигијенским стандардима, као и упутствима надлежних домаћих и међународних регулаторних тела. Проактивно смо увели и многе мере које су изнад индустријских стандарда у овој области, да бисмо даље заштитили наше путнике и чланове посаде. Као и увек, безбедност путника и чланова посаде су на првом месту", изјавио је Данкан Нејсмит, генерални директор "Ер Србије".

Нејсмит је позвао путнике да редовно прате вебсајт компаније, као и налоге на друштвеним мрежама, да би увек били у току са мерама које српска национална авио-компанија предузима да би својим путницима омогућила безбедно и удобно путовање.

Употреба заштитних маски за лице обавезна је на свим летовима "Ер Србије" и за путнике и за чланове посаде.

Додатна опрема добродошла 

Додатна заштитна опрема коју би путници понели са собом (рукавице и визири) дозвољена је и добродошла.

Поред тога, авиони у флоти "Ер Србије" који ће се користити за летове биће комплетно дезинфиковани сваког дана.

"Када је реч о путничким кабинама, важно је напоменути и да су ербас авиони у флоти 'Ер Србије', опремљени ваздушним ХЕПА филтерима, којима се контролише проток, поновна циркулација и пречишћавање ваздуха. С друге стране, код АТР авиона у флоти 'Ер Србије', по препоруци произвођача, а у вези са мерама спречавања ширења коронавируса, уведена је посебна процедура која омогућава максимално циркулисање ваздуха. Услуга на лету биће поједностављена, са фокусом на минимални контакт", каже се у саопштењу.

То укључује уклањање часописа на авиону и брошура. У првом периоду, у складу са препорукама здравствених стручњака, неће бити кетеринга, већ ће бити служена само вода, да би се спречило често скидање маске и тако смањио ризик од преношења вируса.

Старији од 65 година имају приоритет при пријави

За поједине категорије путника уведене су и неке посебне погодности, па ће тако сви путници старији од 65 година имати приоритет при пријави на лету, без икакве накнаде, док ће породице које се пријављују на лет то моћи да учине путем наменских шалтера, да би пријава протекла што брже и ефикасније. Храна ће бити служена на нашим летовима за Њујорк, када буду поново покренути 6. јуна.

"Ер Србија" је претходно саопштила да ће у периоду од 21. маја до 14. јуна организовати ограничени број летова до аеродрома Лондон Хитроу, Франкфурта, Цириха и Беча.

Поред тога, од 29. маја почеће поступно обнављање летова до појединих дестинација у региону, као што су Љубљана, Подгорица, Тиват, Сарајево, Бањалука и Скопље.

"Ер Србија" ће обновити и комерцијалне летове до Њујорка 6. јуна, док ће од 13. јуна број прекоокеанских летова бити повећан на два недељно. Уколико буду укинута ограничења путовања у Европској унији од 15. јуна, та авио-компанија планира да повећа број летова у путничком авио-саобраћају.