Још 360 држављана Србије жели да се врати из Париза, до сада превезено преко 700

Амбасадoрка Србије у Паризу, Наташа Марић, каже за РТС да је на листи амбасаде 360 држављана Србије који желе да се врате у Београд. Наводи да је до сада превезено више од 700 наших држављана.

Наташа Марић је за Јутарњи програм РТС-а рекла да је сада је у Француској заражено преко 150.000 људи, а опоравило се 36.000, док су преминуле 19.232 особе. За протекла 24 часа умрле су 642 особе, од којих 368 у болницама, а 274 у старачким домовима.

"Број жртава и оболелих, иако је и даље велик, већ трећи дан је у опадању, што јесу охрабрујуће вести", изјавила је Марићева.

Према њеним речима, власти позивају на дозу опреза и поштовање свих мера које је Влада увела.

"Највећа брига Француза је санирање ове кризе и сви су концентрисани на поштовање мера како би се она у што краћем року зауставила", казала је амбасадорка.

Друга проблематика у вези је са економском кризом.

"Постоји једна забринутост у вези са будућношћу и како ће се након епидемије наставити са свакодневним животима", навела је Марићева.

На листи је тренутно 360 држављана Србије који су се пријавили амбасади да се врате у Србију.

"Први хуманитарни лет је реализован 20. марта, и од тада је било шест хуманитарних летова којима је превезено преко 700 наших држављана. Управо радимо на седмом, који ће се реализовати у уторак, 21. априла, a којим ће се вратити око 150 наших држављана", истакла је Марићева.

Објашњава да сваки пут на летовима постоји одређени број наших држављана који долазе до Париза из других делова света, а одлазе из Париза за Београд. 

"Имаћемо сигурно двадесетак путника из САД, из Мексика, неколико држава Африке. То је једна сложена операција. Ми смо у координацији са Министарством спољних послова, свим нашим амбасадама широм света, као и полицијом на аеродрому 'Шарл де Гол' која омогућава несметану циркулацију и реализацију ових сложених мера", додаје Марићева.

Држављани Србије у Паризу Васкрс ће прославити у својим домовима.

"У овим сложеним тренуцима најважније је да сачувамо здравље ближњих. Литургије ће бити служене и у цркви, али овог пута без верника", истакла је Марићева.