Читај ми!

Мелатонин ублажава симптоме ковида, препоручују га онима који се не вакцинишу

Амерички научници, у истраживању спроведеном на више од 26.000 пацијената, открили су да мелатонин може да штити од инфекције ковидом 19.

Док државе покушавају да вакцинацијом и рестриктивним мерама обуздају вирус и омогуће стварање колективног имунитета, група истраживача са више америчких универзитета испитивала је утицај мелатонина на коронавирус.

Мелатонин, познат и као "хормон таме", јесте хормон пинеалне жлезде у мозгу, који се излучује у мраку и регулише сан.

Резултати су објављени у часопису PLOS Biology и потврђују претходна сазнања шпанских истраживача са клинике Мархен у Гранади о позитивном дејству мелатонина, како у спречавању заразе, тако и у ублажавању симптома.

Испитивање је обављено на 26.779 пацијената. Код особа третираних мелатонином вероватноћа да буду позитивни на пи-си-ар тесту умањена је за 28 процената. Код афроамеричке популације тај проценат је чак 52 одсто.

Истраживачи из Гранаде били су пионири у овој области и препоручивали су употребу мелатонина и у превенцији болести и лечењу. Додатне благодети мелатонина уочили су и код других симптома и болести, посебно аденомиозе и ендометриозе код жена, те у смањеном ризику од развијања различитих облика канцера код оба пола.

Шпански научници препоручују употребу мелатонина посебно особама које не желе да се вакцинишу јер имају проблема са плодношћу.