Читај ми!

Грчка отворила плаже, следеће недеље повратак туриста

Грчка је отворила плаже, спремајући се за повратак туриста који се очекује следеће седмице, јавља Катимерини. Пандемија коронавируса је прошле године коштала Грчку око 10 милијарди долара. Званичници сматрају да ова држава не може да издржи губитак још једне туристичке сезоне.

Грчка се нада да ће отварањем плажа и повратком туриста, који се очекује следеће седмице, успети да неутралише катастрофалне показатеље у туризму и умањи губитке од 10 до 12 милијарди евра, колико је пандемија коронавируса коштала ову грану привреде претходне године.

Плаже су отворене у суботу, уз претходно дефинисане мере заштите, према којима ће размак између лежаљки морати да буде најмање четири метра, док ће радници морати редовно да се тестирају.

Грчке власти су у петак најавиле да ће следеће седмице бити отворени и музеји, истовремено са отварањем граница за вакцинисане туристе, чији се долазак очекује 15. маја.

Повратак туриста позитиван је знак за грчки туризам, чији се губици у претходној години процењују на између 10 и 12 милијарди долара, односно пет пута више него током велике светске економске кризе 2008. и 2009. године.

Укупна вредност грчког туризма је са 22 милијарде евра у 2019. година, пала на 14 милијарди, што представља катастрофалне показатеље за привредну грану која чини петину грчке економије.

Почетак озбиљног опоравка грчког туризма очекује се тек следеће године.