Читај ми!

Италијански експерт открива да ли ћемо морати да се вакцинишемо једном годишње

Вакцинацијом би требало да се стопира ширење коронавируса, а и развијање различитих варијанти, рекао је у интервјуу за РТС експерт за инфективне болести, професор и директор клинике у Ђенови Матео Басети. Очигледно је да ћемо морати да се вакцинишемо једном годишње, а у те ревакцинације ће се благовремено унети и све оно што ће нас штитити од будућих варијанти, навео је италијански стручњак.

Према доступним подацима, у Италији је до сада једном дозом вакцинисано 17,2 одсто становника, а другом дозом седам процената људи. То и пад активних случајева, стоје иза одлуке Владе Италије да од следећег понедељка почне постепено отварање. Најпре, почиње настава у школама, отварају се барови и ресторани на отвореном.

Упркос пословичном италијанском оптимизму, неки су и даље забринути и сматрају да је то преурањено.

Верујем да сте упознати са ситуацијом у Србији где је вакцинисано скоро 30 посто популације и сматрају да ће до краја јула доћи и до стицања колективног имунитета, у Италији је ситуација потпуно другачија. Шта је то што овде не функционише?

Експерт за инфективне болести, професор и директор клинике у Ђенови Матео Басети каже да је у Италији проблем са набавком вакцина којих нема онолико колико би требало да има, а онда је дошло и до проблема са вакцином "Астра-Зенека" и велике конфузије и од стране регулаторних тела, а сада је слична ситуација са "Џонсон и Џонсоном".

"Дакле, први проблем је са резервацијом и набавком вакцина, други проблем се тиче региона који не функционишу сви на исти начин и истом брзином, јер постоје они које су бржи у процесу вакцинације као и региони који имају више потешкоћа и вакцинација се одвија споро. У Италији постоји и велики број старе популације, имамо око милион старих особа које живе у местима до којих је тешко доћи, који живе у врло малим местима и очигледно је тешко једној великој земљи која има скоро 70 милиона становника да све то организује", објаснио је Басети.

Према његовим речима, без сумње Србија је много испред Италије, као што све то иде брже и у другим европским земљама.

"Ми смо имали велику промену, наиме ко је пре, на нивоу државе, био задужен за вакцине није то баш добро организовао, сада имамо генерала Фиљуоло који се бави вакцинама и ствари су кренуле набоље, али и он има потешкоћа са организацијом", рекао је експерт за инфективне болести.

Што се варијанти тиче, из фирме "Фајзер-Бионтек" су изјавили да ће бити потребна и трећа доза вакцине.

"Хајде да ми почнемо да се вакцинишемо против ове варијанте која је британска и која је предоминантна и коју покривају све вакцине, а онда, надам се, да ћемо на неки начин успети да заобиђемо заразу, јер вакцинишући се би требало да се на тај начин стопира ширење, а и развијање варијанти. То је један од начина борбе", навео је Басети.

Међутим, додаје, да ако буде било потребе, али очигледно је да ће је бити, да ћемо морати да се вакцинишемо једном годишње, а у те ревакцинације ће се благовремено унети и све оно што ће нас штитити од будућих варијанти.

Значи мислите да ће ово бити вакцина као против грипа коју би требало примати сваке године?

"Наравно. Наш имуно систем, у читавом свету, биће у стању да препозна овај вирус. Па чак и ако се не ревакцинишеш имаћеш одређену заштиту као што данас имају они који су се вакцинисали против грипа, нарочито одређене категорије, али ипак мислим на целокупну популацију, вакцинисаћемо се једном годишње и не видим ништа лоше у томе", закључио је Басети.