Читај ми!

"Закључавање" Вухана које је шокирало свет

Како би зауздале ширење пандемије из њеног средишта, кинеске власти су тачно пре годину дана потпуно "закључале" град Вухан а потом и друге градове провинције Хубеј.

Светска здравствена организација, иако је оценила да потупна изолација града у ком је забележен први случај заразе коронавирусом на свету превазилази препоручене смернице, похвалила тај потез назвавши га "без преседана у историји јавног здравља".

У року од неколико сати потпуне забране кретања у Вухану, града са 11 милиона становника, ограничења путовања такође су наметнута и оближњим Хуангангу и Ежуу, да би на крају исту судбину дочекало и осталих 15 градова провиниције Хубеј, што је директно утицало на животе 57 милиона људи.

Само једном члану домаћинства једанпут у два дана било је дозвољено да иде у набавку основних намирница или апотеку.

Мере су почеле да попуштају средином марта прошле године када три града провинције укинула забрану путовања унутар својих административних граница, да би се закључавање Вухана званично завршило 8. априла.

Западна јавност била је веома скептична према мерама наметнутим у кинеској провинцији Хубеј, да би како се пандемија проширила на читав свет, сличне мере биле донете и у многим европским земљама.

Нарочито су строге у Аустралији где су предивиђене дрконске казне за њихово кршење, као што је случај са неношењем маске на аеродромима на западу земље.