Читај ми!

Бајден представио план за борбу против пандемије

Новоизабрани председник Џозеф Бајден представио је свеобухватан план за борбу против пандемије коронавируса у САД, који укључује масовно повећавање тестирања како би дошло до поновног отварања школа, отварање више радних места у здравству и улагање милијарди долара у националну кампању вакцинације против ковида 19.

Према плану, о којем би Џозеф Бајден требало детаљно да говори вечерас из свог транзиционог седишта у Вилмингтону, у држави Делавер, биће уложено 20 милијарди долара у национални програм вакцинације у партнерству са државама, покрајинама, племенима и територијама.

"Криза дубоке људске патње нам је пред очима и нема времена за губљење. Морамо да ступимо у акцију и то одмах", рекао је Бајден током обраћања из Делавера у ударном телевизијском термину.

Темпо вакцинација иде много спорије него што су се амерички званичници надали, а државе за споро увођење криве недостатак финансирања и недоследну комуникацију савезне владе.

Као један од циљева наводи се и прикључивање међународним напорима да се заустави ковид, а Си-Ен-Би-Си подсећа да је Бајден у прошлости поменуо да би вратио САД у Светску здравствену организацију из које је иступио председник Трамп прошле године. 

Си-Ен-Би-Си наводи да план предвиђа и финансирање 100.000 нових радних места у јавном здравству, као и идентификовање и истраживање сојева ковида у настајању и улагању у нове третмане.

Планира се такође да се заштите рањиве групе, здравствени радници и повећање залиха рукавица, маски и друге медицинске опреме.

Према Бајденовом плану, мораторијуми на одузимање кућа и исељавање требало би да се продуже до септембра и обухвате и средства за плаћање станарине и помоћ у плаћању комуналија. 

Чекови за породице требало би да буду 1.400 долара по особи, поред већ испоручених 600 долара по особи које су Американци добили из прошлог пакета помоћи, који је Конгрес усвојио. Додатно осиугурање за незапослене такође би се повећало са 300 на 400 долара недељно и продужило до септембра. 

Новоизабрани председник такође је позвао Конгрес да подигне минималну цену рада на 15 долара на сат, а пакет би требало да обухвати и помоћ за борбу против глади.

"Ако инвестирамо сада - смело, паметно, са непоколебљивим фокусом на америчке раднике и породице - ојачаћемо своју економију, смањити неједнакост и повести дугорочну финансијску стабилност нације најодрживијим путем", рекао је Бајден. 

План предвиђа још и 170 милијарди долара за поновно отварање школа и универзитета, преноси Си-Ен-Би-Си.

"Знам да све оно што сам сад описао није јефтино, али уколико то не урадимо, коштаће нас и више", рекао је Бајден додајући да економисти, финансијске институције и банке на Вол стриту подржавају потребу за стимулусом.

Званичници тима за транзицију навели су да ће Бајденов план бити пакет помоћи после којег ће уследити још један сличан пакет за неколико недеља.