Читај ми!

Нова верзија коронавируса откривена у Енглеској, шири се 70 одсто брже

Нови сој коронавируса откривен на југоистоку Енглеске можда се шири и 70 одсто брже, саопштио је на конференцији за медије британски премијер Борис Џонсон, који је за само три дана морао да промени план и уведе ригорозне мере у Лондону и на југоистоку земље.

Британски премијер Борис Џонсон је на конференцији за новинаре рекао да је нова варијанта коронавируса заслужна за убрзано ширење заразе на југоистоку Енглеске.

"Нови вирус се можда преноси и до 70 одсто лакше, али то су први подаци који ће бити подвргнути испитивањима", рекао је Џонсон.

Поновио је да нема доказа да нови сој вируса изазива тежу клиничку слику, повећава морталитет или да ће бити отпоран на вакцину.

Главни научни саветник британске Владе Патрик Валанс је рекао да је нови сој коронавируса први пут откривен у Лондону и Кенту средином септембра.

Истакао је да је нова варијанта вируса сада доминантна у Лондону, па је у седмици која је завршена 9. децембра одговорна за чак 62 одсто случајева заразе у Лондону и 59 одсто на истоку Енглеске.

Валанс верује да је нови сој вируса већ присутан и у другим државама. 

Главни енглески медицински званичник Крис Вити је истакао да је у подручјима где је регистрован нови сој вируса значајно порастао и број хоспитализованих.

Ригорозне рестрикције у Лондону и на југоистоку Енглеске 

Борис Џонсон је на конференцији најавио да ће од недеље у Лондону и југоисточној Енглеској бити уведен четврти степен рестрикција.

Саопштио је да је влада одустала од најављеног ублажавања рестриктивних мера током божићних празника због пораста броја новоинфицираних заразнијом варијантом вируса. 

Ограничења ће бити слична онима са којима су се Енглези већ суочили у новембру. Грађани морају остати у својим кућама, а биће затворене све продавнице које нису неопходне, као и теретане.

Ко год може дужан је да ради од куће, а није дозвољено напуштање или улазак у делове земље где ће на снази бити четврти степен рестрикција.

Ограничења ће трајати две недеље, а 30. децембра ће бити размотрено има ли услова да буду укинута.

"Не можемо да наставимо са Божићем као што је планирано", рекао је Џонсон.

У другим деловима краљевства, само за Божић се бити дозвољено окупљање чланова највише три домаћинства.

Промена плана за само три дана

Пре само 72 сата Борис Џонсон се опирао притисцима да одложи релаксацију мера током празника.

Тада је рекао да би отказивање празничних планова било "нехумано", али је за само неколико дана забринутост у земљи порасла због великог броја новозаражених, али и нове варијанте вируса која је откривена на југу Енглеске.

На питање новинара како је за само три дана промени став, Џонсон је рекао да се приступ мора променити када се промене и околности, те да се не сме занемарити брзина којом се шири нова варијанта вируса.

"Када вирус промени начин на који напада, морамо променити и начин на који се бранимо", истакао је Џонсон.

Објаснио је да се променила брзина ширења вируса и подложност људи да оболе, али је нагласио да верује да ће већ до Ускрса ситуација бити значајно другачија.

"Уверен сам да ћемо до пролећа успети да вакцинишемо значајан део популације и да ће већ за Ускрс ситуација у нашој земљи бити радикално другачија", закључио је Џонсон.