Читај ми!

Нереди због мера у Риму, сузавцем и папирним бомбама на полицију

Протести су се распламсали широм Италије против нове рунде владиних ограничења чији је циљ сузбијање коронавируса, а насиље је забележено у више градова, укључујући и Рим.

Демонстранти су се и вечерас, око 17 часова, мирно окупили на Пјаци Kавур у Риму, протестујући против парцијалног локдауна. Међутим, ситуација је ескалирала на Пјаци дел Пополо, где су избили нереди.

Како преносе италијански медији, људи који су имали навучене капуљаче, највероватније припадници ултрадесничарске Форца Нуове, бацали су бомбе од папира, петарде и сузавац.

Полиција је морала да користи противпожарне хидранте не би ли растурила групу која је уносила неред, након чега је поплављен читав трг.

Након интервенције полиције, демонстранти су се повукли ка Пјаци Фламинио где су запалили контејнере и поломили бицикле и тротинете.

Демонстранти су, преко социјалних мрежа, позвали на окупљање свих који су погођени најновијим мерама,попут власника ресторана, кафића, теретана…

На транспарентима које су носили демонстранти писало је и "Гладни смо!", "Kонте да ли ћеш сићи са власти?", "Слобода!".

У Италији су данас забележена 21.994 нова случаја заразе коронавирусом, а 221 особа је преминула.

На одељењима интензивне неге налази се више од 1.400 оболелих од ковида-19.

Валтер Ричарди, саветник Министра здравља за ковид-19 у Италији сматра да у Напуљу и Милану треба увести потпуни локдаун, као у марту и априлу.