Научница са Оксфорда чврсто верује у вакцину – њена деца добровољци у испитивањима

Оксфордска научница Сара Жилбер, која предводи тим за проналажење вакцине против ковида 19, своју каријеру посветила је борби против смртоносних патогена са пандемијским потенцијалом. Не само да она верује у вакцину већ и њено троје деце који су волонтирали у првој фази испитивања оксфордке вакцине.

Када је Сара Жилбер чула за мистериозну нову респираторну инфекцију која се ширила Кином почетком јануара, одмах се запитала да ли је то дуготрајна болест Икс - раније непознати патоген који ће изазвати катастрофалну пандемију.

Професорка вакцинологије на Институту Џенер Универзитета Окфорд припремала се управо за тако значајан догађај. Њена лабораторија је развила технологију за прављење вакцина против вирулентних вируса. Чим су кинески научници објавили генетске детаље новог коронавируса - који је био циљ за развој вакцине - она је кренула напред пуном брзином.

Окфорд је објавио охрабрујуће резултате прве фазе тестирања вакцине, показујући тако да она ствара антитела и имуне ћелије да препознају и убију вирус Сарс-ков-2 одговоран за ковид-19.

"Заиста је запањујуће да су, у року од 100 дана од учења генетске секвенце вируса, Сара и њен тим били у стању да започну клиничко испитивање вакцине", каже Џон Бел, старији професор медицине у Окфорду.

"Она је сјајан научник. Тачно је знала шта је потребно и била је апсолутно ефикасна у томе да се то заврши. "

Са 22 друге потенцијалне вакцине, такође у клиничким испитивањима, и више од 100 у ранијим фазама истраживања, тим из Оксфорда од 300 људи има конкуренцију.

"Оксфордска вакцина је лидер, али то не значи да ће на крају победити", признаје Бел, додајући да ће свету бити потребно неколико вакцина за ковид-19.

За сада, у погледу потражње, Окфорд је добро напредовао. Будући да је универзитет учинио фармацеутску компанију "Астра Зенека" за свог комерцијалног и производног партнера, вакцина је добила претходне наруџбе за више од две милијарде доза из целог света - подвргавајући тестовима безбедности и ефикасности са десетинама хиљада учесника у наредним месецима.

Деца волонтери у раној фази испитивања вакцине 

Професорка Жилбер је тако постала јавно лице пројекта - иако је, као и многи научници, славна мимо своје воље.

Њено троје деце, тројке рођене 1998. године, иду стопама своје мајке и студирају биохемију. Они су такође били волонтери у раној фази испитивања вакцине против ковида 19 у априлу ове године.

Када је професорица Жилбер започела своју каријеру у Окфорду, усредсредила се на маларију, пре него што је прешла на вакцине против грипа. Након што је 2010. постала професорка вакцинологије, почела је да ради на приступу који је довео до ChAdOx1.

Значајно је што је њена лабораторија већ произвела вакцину против респираторног синдрома на Блиском Истоку - смртоносну болест коју је проузроковао други коронавирус. Ово је пружило модел за вакцину против ковида 19.

Жилберова нерадо предвиђа да ли ће и када та вакцина проћи клиничка испитивања и бити спремна да би се вакцинисао велики број људи против ковида 19. Постоје три елемента несигурности, каже она.

Прво, време испитивања зависиће од тога колико вируса циркулише у местима у којима се врше тестирања, укључујући Бразил, Јужну Африку и САД. Тада "Астра Зенека" и њени производни партнери морају организовати производњу у огромним размерама. На крају, регулаторна тела морају одлучити да ли вакцина делује довољно добро да би била одобрена: америчка Управа за храну и лекове поставила је 50-постотни праг ефикасности за вакцине против ковида 19.

Ако све пође добро, тим из Окфорда каже да би ChAdOx1 могао бити доступан до краја године за вакцинацију прималаца са највишим приоритетом, при чему ће се залихе брзо повећавати током 2021. године.