У каквој су вези хидроксихлорокин и мржња према Трампу

Изненађујућа нова студија показала је да је контроворезни антималарик хидроксихлорокин помогао пацијентима да преживе у болницама. Ричард Гренел је поделио вест о резултатима студије тврдећи да је председник САД Доналд Трамп био у праву када је промовисао тај лек.

Тим здравственог система Хенри Форд у Мичигену је саопштио да је студија обухватила 2.541 хоситализованог пацијента и да је закључено да су они који су добијали хидроксихлорокин имали много мању вероватноћу да умру.

Доктор Маркус Цервос, начелник инфективног одељења, рекао је да је 26 одсто пацијената који нису добили хидроксихлорокин умрло, насупрот 13 одсто оних који су га добили. Обухваћени су сви пацијенти који су били у тој болници, од првог пацијента у марту.

Закључак је изненађујућ јер је неколико других студија показало да нема користи од хидроксихлорокина, лека који оригинално служи за лечење маларије, наводи Си-Ен-Ен.

Америкчи председник Доналд Трамп је снажно промовисао тај лек, али су потом студије показале да лек не само да не помаже него да може да изазиве и негативне ефекте по пацијенте.

Зато је амерички национално тело за храну и лекове повукло дозволу за тај лек, а то су учинила и многа светска тела.

Вест Си-Ен-Ена на Твитеру је поделио и Ричард Гренел, бивши амерички амбасадор у Немачкој и Трампов човек од поверења (тренутно задужен за дијалог Београда и Приштине), који је уз објаву написао да је мање људи умрло јер су узимали лек који је предлагао председник Трамп.

Захвалио је Трампу што је чинио праву ствар чак и када су га нападали.

Гренел је додао и да би право питање које би новинари требало да постављају било да ли су неке медијске куће у САД охрабривале људе да не узимају лек који је могао да им спасе животе – само зато што мрзе Трампа.