ЕУ од јула постепено да отвара спољне границе

Министри унутрашњих послова ЕУ најавили су да ће се отварање унутрашњих граница Шенгена завршити до краја јуна, а да затим следи постепено отварање спољних граница ЕУ, до чега би требало да дође почетком јула.

На састанку Савета ЕУ оцењено је да је укупна епидемиолошка ситуација у ЕУ 27 позитивна што ће омогућити већини земља чланица да 15. јуна отворе своје границе унутра Шенгена, а остале би то требало да заврше до краја месеца.

"Вратићемо се потпуно функционалној Шенгенској зони и слободи кратења грађана најкасније до краја јуна", каже комесарка за унутрашње послове Илва Јохансон.

Министри унутрашњих послова на видео-конфренцији заложили су се да се прво у потпуности отворе унутрашње границе Шенгена, а да се затим пређе на постепено отварање спољних граница ЕУ.

У Европској комисији кажу да ће следеће недеље представити нове смернице које се односе на функционисање спољних граница ЕУ.

Додаје се да се неће продужавати препорука о рестрикцији путовања "у и из шенгенског простора", која важи до 15. јула.

"Међутим, све земље чланице су тражиле даље, кратко, продужење овог периода. То значи да се до краја јуна унутрашње границе дижу, а до посетепеног подизање рестрикција на путовања из ЕУ и у ЕУ треба доћи почетком јула", каже комесарка Јохансон.

У Бриселу наглашавају да отварање спољних граница ЕУ мора бити постепено, кооординисано, пропорционално и недскриминационо, а засновано на критеријумима које издаје европски Центар за превенцију и контролу заразе.

Напомиње се да је тренутно укупна слика епидемилошке ситуације "врло позитиван широм ЕУ 27" и оцењује да је то резултат значајних напора у задржавању коронавируса.

Додаје се да се и даље треба придржавати физичке дистанце, али да здравствене организације наводе да нема потребе за даљим рестрикцијама на гранични прелазима унутар Шенгена.