Читај ми!

Тиодоровић: Oгроман број заражених међу онима који се враћају са летовања

Епидемиолошка ситуација је несигурна, број заражених је много већи од броја регистрованих, а забрињава што оболелих има у свим старосним групама, каже за РТС члан Кризног штаба, проф. др Бранислав Тиодоровић.

Све је више инфицираних вирусом короне, а може се очекивати нови раст почетком септембра, када се заврше одмори и почне школа.

Ситуација је несигурна, број заражених је много већи од оних који се тестирају, каже за РТС професор Тиодоровић.

"Заражених има у свим старосним групама, па и код мале деце. Забрињава што се заражавају и  деца млађа од четири година, која озбиљно оболевају. Затим имамо старије особе, хроничне болеснике. Број преминулих се одржава на значајном нивоу. Један преминули је много, а камоли 14-15. Морамо посебну пажњу да усмеримо према хроничним болесницима, да се чувају, а морају их чувати и они млађи који с њима живе или контактирају", наводи Тиодоровић.

Професор каже и да је заражен огроман број оних који се враћају са одмора, посебно са приморја, и понавља да пре свега треба да заштитимо оне који су најосетљивији. Препоручује и да старије особе и хронични болесници приме четврту дозу вакцине.

О пооштравању мере у овом тренутку се не размишља нигде у Европи па ни код нас, али се треба држати препоручених мера.

"Треба да поштујемо препоручене мере, а то је ношење маски у затвореном простору и држање дистанце", поновио је професор Бранислав Тиодоровић.

У Ковид болници у Крушевцу тренутно се налази 180 пацијената.