Читај ми!

Тим за школе одлучио како ће се одржавати настава наредне недеље, део КБЦ "Др Драгиша Мишовић" поново улази у црвену зону

Од почетка пандемије у Србији је урађено је 8.010.329 тестова на коронавирус, а регистрована су 1.616.584 позитивна случаја. Број смртних случајева је 13.417, а проценат смртности 0,83.

У Мачванском округу 671 позитиван узорак

Према подацима Завода за јавно здравље у Шапцу, у Мачванском округу је регистрован 671 новозаражени ковидом 19.

Највише новозаражених, 344 је у Шапцу, док је активно оболелих у том граду 3.754.

У Ковид амбуланти у Шапцу, јуче су прегледане 923 особе, више је првих него контролних прегледа.

Према речима директорке Дома здравља др Јасмине Станковић, у тој установи заражена су 44 здравствена радника, што додатно отежава организацију рада.

Докторка Мијатовић: Омикрону не треба веровати, а делта сој још увек присутан

Пандемијска ситуација је забрињавајућа, а на број пацијената позитивних на ковид утицали су мутације и брже ширење вируса, протекли празници и зимски распуст, изјавила је пнеумофтизиолог из Градског завода за плућне болести и туберкулозу у Београду Катарина Мијатовић.

Прецизира да су симптоми са којима се пацијенти јављају у поседње две или три недеље блажи, да су концентрисани у горњим дисајним путевима и да су доминантни: бол у синусима, запушен нос, цурење из носа, јак бол у грлу, кашаљ који долази из грла и температура.

Наведени симптоми, истиче докторка Мијатовић, указују да је омикрон сој доминантан, да се брже шири и наводи да у мањем броју има пацијената са тежом клиничком сликом - упала плућа, која имплицира да је присутан и делта сој.

"Од свих до сада постојећих варијанти коронавируса делта је најопаснија за плућа", констатује докторка Мијатовић.

У Шумадијском округу око 40 одсто тестираних позитивно на корону

Према подацима института за јавно здравље у Крагујевцу, у последња 24 часа је у Шумадијском округу регистровано 957 случајева позитивних на коронавирус, што је скоро 40 посто од 2.411 тестираних грађана.

Од општина у Шумадији, процентуално, највише новозаражених је у Книћу - више од 70 одсто.

У три ковид амбуланте у Крагујевцу, јуче је прегледано 1.759 грађана, а корона је потврђена код 665. 

Расте број пацијената на болничком лечењу. Због Ковида 19-хоспитализоване су 164 особе , од којих је 14 на респиратору.

У Моравичком округу 439 новозаражених, преминуле две особе

На свим одељењима у оквиру Опште болнице Чачак, која су претворена у ковид одељења, хоспитализовано је 56 пацијената. У респираторном центру смештено је девет пацијената, а три пацијента су на респиратору.

У протекла 24 часа био је примљено је девет пацијената, а отпуштена су два пацијента.

Нажалост, преминуле су две особе.

Хоспитализована је једна ковид позитивна породиља на одељењу гинекологије и једно ковид позитивно дете на одељењу педијатрије.

Од 460 узорака из Чачка позитивних је 207, из Горњег Милановца од 183 узорка позитивних је 109, из Лучана од 72 узорка позитивних је 38 и из Ивањице од 135 узорака позитивних је 85. Укупно 439 позитивних од 850 узорака у Моравичком округу.

Током јучерашњег дана вакцинисано је 60 особа, од тога шесторо је примило прву дозу, деветоро је ревакцинисано, а 45 особапримило је трећу дозу вакцине.

За последња 24 часа у пријемно-тријажној амбуланти Опште болнице Чачак, са симптомима и знацима ковид инфекције било је 89 прегледа, од чега 56 првих прегледа.

Аустрија: Са Балкана "увезена" корона

Према званичним подацима Министарства унутрашњих послова Аустрије, у првој недељи јануара регистрован је велики број инфекција коронавирусом код повратника са одмора, посебно из балканских земаља.

Највише случаја инфекције "увезено" је из Босне и Херцеговине са 1.611 у првој недељи јануара и 822 у другој недељи. Следи Србија са 959 у првој недељи јануара, односно 540 у другој. На трећем месту је Мађарска са 748, односно 121 случајем.

Значајном драматичном повећању инфицираних у Аустрији допринели су повратници са одмора из Турске са 147, односно 403 случаја, потом Румуније са 161 и 295, те Хрватске са 180, односно 579 случаја.

Када је реч о Немачкој "увезено" је, у првој недељи јануара 594, а у другој 622 случаја инфекције коронавирусом.

Велики број грађана, пореклом са Балкана, али и бројни Аустријанци, "уморни" од оштрих епидемиолошких мера и затварања, током зимског школског распуста и божићних празника отпутовали су у иностранство.

И раније су Балканце за "увоз" короне оптуживале аустријске власти, као што је био случај прошлог лета када су их окривили за поновни раст броја заражених.

Тим за школе одлучио како ће се одвијати настава наредне недеље

Тим за школе донео je одлуку да од понедељка, 31. јануара, ученици од првог до четвртог разреда основних школа наставу похађају непосредно, док ће ученици од петог до осмог разреда образовно-васпитни рад пратити по комбинованом моделу и ићи у школу дан за даном, подељени у две групе.

За ученике средњих школа настава ће се, такође, одвијати према комбинованом моделу.

У Пчињском округу 506 новозаражених

На подручју Пчињског округа претходног дана је регистровано 506 особа позитивних на ковид 19 од тестираних 890, подаци су Градског штаба за ванредне ситуације у Врању.

Од тог броја, највише заражених, 288 је из Врања, 83 из Бујановца, 49 из Сурдулице, 30 из Владичиног Хана, 21 из Прешева, 19 Босилеграда и 16 из Трговишта.

У ковид бoлници Здравственог центра Врање смештено је 55 пацијената, сви имају упалу плућа, 32 добија кисеоник.

Јуче је било је седам пријема, два пацијента су отпуштена, а један је пребачен у Крушевац.

КБЦ "Др Драгиша Мишовић" поново улази у црвену зону

Због спорог, али константног раста броја пацијента којима је неопходно болничко лечење, после краће паузе део КБЦ "Др Драгиша Мишовић" поново улази у црвену зону.

Заменик директора те здравствене установе доктор Предраг Савић каже за РТС да нема више од пет недеља како су изашли из ковид система, а да се сада враћају.

"Сви смо мислили да ће остати тако у неком дужем временском периоду. Нажалост, ево после пет недеља поново враћамо зграду због недостатка капацитета у Батајници и осталим ковид болницама, морамо да вратимо зграду Интерне медицине у ковид систем", каже Савић.

Истиче да због пораста броја оболелих страхује да ће и остали делови болнице морати да се врате у ковид режим.

Наводи да је један део пацијената већ стигао у КБЦ "Др Драгиша Мишовић" и чека пријем.

"Оно што је велики проблем тренутно, покушаћемо да радимо у дуалном режиму. Хирургија, урологија, део интерне медицине уз гинекологију која све време ради у једном дуалном режиму и педијатрију која није излазила из ковида, остале гране ће покушати да раде", каже Савић.

Поред тога, велики проблем представља и велики број заражених и сестара и лекара.

"Скоро 200 особља је тренутно на боловању. На срећу, то су лаке клиничке слике, нико није хоспитализован, нико није животно угрожен, али то отежава процес рада у болници", додаје доктор Савић.

Епидемиолози су сагласни да епидемијска ситуација у Србији забрињава. Омикрон се шири, а већ две недеље број дневно заражених је петоцифрен. Више је ковид пацијената и у болницама.

У Србији су, према последњем пресеку, регистрована 17.674 случаја коронавируса од 35.974 тестирана узорка, а од последица болести преминуло је 40 пацијената.

На болничком лечењу од ковида је 3.301 пацијент, а 142 су на респираторима.

Одлуку о раду школа следеће недеље, знаћемо данас.

Премијерка Ана Брнабић оцењује да је потпуни прелазак на онлајн наставу лоше решење. С обзиром на то да улазимо у трећу годину пандемије, из социолошких разлога је важно да ђаци физички иду у школу, сматра Брнабићева.