Читај ми!

Удовичић за РТС: Делта плус сој је вероватно стигао у Србију, морамо да се забринемо

Командант војне болнице на Карабурми Иво Удовичић рекао је за РТС да се у тој установи лечи 114 пацијената са тешком клиничком сликом и да је преко 70 одсто невакцинисаних. Што се тиче делта плус соја вируса морамо да се забринемо, у питању је много заразнија форма, истакао је Удовичић.

У овом тренутку на лечењу у црвеним зонама је више од 6.700 пацијената, у најтежем стању – на респиратору је 270. Има и млађих, али и старијих.

У болницама има и оних који су више веровали леку ивермектин него вакцини.

У болници на Карабурми је 114 пацијената са средњетешком и тешком клиничком сликом. Сваки трећи је млађи од 50 година. Преминула су два пацијента која нису била вакцинисана.

Командант војне болнице, доцент Иво Удовичић, рекао је за РТС да су пацијенти у јако тешком стању, преко 70 одсто њих захтева додатну кисеоничку терапију.

"Забрињава нас проценат невакцинисаних, у овој болници преко 70 одсто је невакцинисаних, код млађих од 55 година преко 85 одсто је невакцинисаних. Додатно забрињава – имамо два млада пацијента у јединици интензивне неге – од 31 и 37 година, који су невакцинисани", каже др Удовичић.

У последњих неколико дана од двадесет пацијената само троје су били вакцинисани, у јединици интензивне неге – то су старији људи са слабијим имунитетом и са доста коморбидитета.

Осврћући се на статистику о томе да ли се пацијенти када изађу из болнице вакцинишу, Удовичић каже да имају податке да су се вакцинисали сви пацијенти који су изашли из болнице.

О лечењу ивермектином

Удовичић је рекао да многи од пацијената неће да признају да су пили ивермектин.

"Имамо пацијенте који су пили ивермектин, он није ни у једном протоколу препоручен, не препоручује се за лечење ковида 19. Лек има дозволе у ветерини, а не за хуману употребу, има много нежељених дејстава", каже он.

"Овде сви долазе у тешком стању, ивермектин има диста нежељених ефеката, много више него вакцина. Морамо да слушамо медицину засновану на научним доказама, то је звезда водиља у медицини. Шта би било када би се сви сада лечили на основу нашег личног искуства и онога што је рекао комшија. Били бисмо у средњем веку и лечили би неке пацијенте пијавицама", истакао је Удовичић.

Делта плус сој вируса заразнији

Удовичић каже да имамо разлога за велику забринутост, јер је делта плус сој мутирао на спајку, на делу где улази у ћелије, то је много заразнија форма вируса.

"Вероватно је стигао у Србију", каже Удовичић.

Морамо да се забринемо, вирус је заразнији – изазваће већи број оболелих на дневном нивоу и самим тим и теже клиничке слике, каже Удовичић.

Продужен распуст, порука младима 

Удовичић каже да морамо упозоравамо младе да воде рачуна о противепидемијским мерама, да воде рачуна о својим старијима, у болницама су углавном старији пацијенти које је неко млад заразио, имуни систем код старијих је нарушен.

"Препоручио бих младима да избегавају велика окупљања, велике журке, јер свако окупљање носи велики ризик од масовног заражавања", закључио је Удовичић.