Читај ми!

Све више деце оболеле од ковида, међу зараженима и бебе

Дечји пулмолог из КБЦ "Драгиша Мишовић", Оливера Остојић каже за РТС да су код најмлађе деце најблажи могући симптоми коронариса, да нема ни компликација, а да је број заражених међу најмлађима знатно порастао.

Оливера Остојић је у Београдској хроници рекла да се у претходне две недеље број пацијената знатно повећао, како амбулантних, тако и болнички лечених.

"Пре две три недеље било је 10 до 15 пацијената који су пролазили кроз нашу амбуланту, сада их има око 40", наводи Остојићева и додаје да су, што се тиче пријема, имали један до два пре три недеље, а сада је то седам до осам пријема дневно.

Остојићева каже да се у КБЦ "Драгиша Мишовић" налазе две бебе, рођене пре 27, односно 21 дан. "Бебе су се најчешће заразиле од мама, а оне од најуже фамилије, или својих мужева", објашњава докторка.

Оно што је јако добро у популацији најмлађих, како је истакла, јесте да они пролазе одлично и имају блаже симптоме.

Потврдила је да и деца добијају кисеоник, према модификованим протоколима за одрасле. "У суштини, то је терапија као за лечење свих бактеријских или вирусних и респираторних болести", додаје Остојићева.

Наводи да има разних теорија које се баве отпорношћу деце на ковид. "Једна од њих је да деца, а нарочито тај најмањи узраст, имају мање рецептора који су пријемчиви за коронавирус", наводи докторка, али напомиње да су то све још увек истраживања.

"Оно што је добро и што сигурно после годину и по дана можемо да кажемо, то је да су најмлађа деца са најблажим могућим симптомима. Нема ту ни компликација. Прошле године беба је имала и упалу плућа, али је без икаквих компликација отишла кући", истиче Остојићева.

Што се тиче последица ковида 19, наводи да код деце нису приметили да је било повратних информација о неким компликацијама, чак ни најмањих, у смислу умора.

"Међу децом на болничком лечењу, нема вакцинисаних"

Упитана шта каже родитељима који питају за вакцинацију деце, каже да су научно-истраживачки центри у свету дали дозволу да се деца вакцинишу, ако су узраста од 12 до 15, и још пре тога од 15 до 18 година.

"Ми ту просто морамо да верујемо науци", сматра дечји пулмолог из КБЦ "Драгиша Мишовић".

Наводи да међу децом који су на болничком лечењу, ниједно није вакцинисано.