Читај ми!

Лекари упозоравају на све већу активност вируса, британски сој и даље доминантан у Србији

Од почетка пандемије у Србији тестирано је 4.686.746 особа, а потврђено је 722.607‬ случајева заразе коронавирусом. Од последица заразе преминуло је укупно 7.122‬ оболелих. На болничком лечењу налазе се 452 пацијента, од којих је 8 на респираторима, објављено је на сајту covid19.rs.

У Раинском округу 28 новооболелих

Према подацима крушевачког Завода за јавно здравље у протеклих 24 сата инфекција коронавирусом у Расинском округу потврђена је код 28 пацијената.

Највише оболелих је у Крушевцу 20, Трстенику 5, двоје у Ћићевцу и један новооболели у Варварину.

За последњих недељу дана број новоинфицираних је удвостручен. Од почетка пандемије у Расинском округу оболело је 21.518 лица, излеченима се сматра 20.586, а преминуло је 527 лица.

Од 78.476 вакцинисаних првом дозом у Расинском округу, 46.544 је из Крушевца.

Тестирање свих становника Вухана због три случаја заразе

Кинески град Вухан, где се коронавирус први пут појавио крајем 2019. године, поново ће тестирати све становнике након што је откривено неколико нових случајева заразније делта варијанте.

Три нова случаја заразе потврђена су у понедељак у граду од 11 милиона становника, након што се делта сој појавио прошлог меесец на истоку земље, а последњи случајеви ковид 19 у Вухану забележени су пре тога у мају прошле године.

"Град покреће хитно тестирање свих становника", објавио је Ли Ћијанг, званичник градске управе, на конференцији за новинаре, преноси Ројтерс.

Tиодоровић: Делта сој потискује британски

Све указује на то да имамо доминантан делта сој и он ће јачати, то показује мањи прилив пацијената у болницама, рекао је за РТС епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић.

Не верујем да ће се уводити контролни пи-си-ар код грађана који се врађају са одмора у земљу, каже Тиодоровић.

У Пчињском округу 12 узорака позитивно на коронавирус

Према најновијим подацима Градског штаба за ванредне ситуације у Врању, на ковид 19 током претходног дана тестирано је 307 узорака из Пчињског округа.

Од овог броја, 12 узорака позитивно је на коронавирус: осам из Врања, по један из Владичиног Хана и Бујановца и два из Прешева.

У ковид амбуланти АТД у Врању током јучерашњег дана обављено је 39 прегледа, од чега 27 првих.

У ковид болници Здравственог центра Врање хоспитализована су два пацијента, позитивна на коронавирус, један са упалом плућа. Кисеоник прима један оболели. На болничко лечење примљен је један пацијент, отпуста није било.

Расте број оболелих у Шапцу

У Шапцу неко време није било новозаражених вирусом ковид 19, међутим последњих дана расте број оболелих од ковида 19, наводи за РТС Јасминка Станковић директорка Дома здравља у Шапцу.

"Што се тиче прегледа у ковид 19 амбуланти нашег Дома здравља током јула број прегледа се одржавао на дневном нивоу између 100 и 180 и тај број је знатно мањи у односу на јун када је тај број био између 200 и 300, али смо забринути зато што нам расте број позитивних који се тестирају на ковид 19. Последње две недеље примећујемо да има дана када имамо од двоје до седморо позитивних на ковид 19 инфекцију", наводи Станковићева.

Истиче да посебно забрињава све мањи број људи који долази на вакцинацију.

"У пункту за масовну имунизацију нам се јавља мање грађана заинтересованих за вакцинацију у односу на претходне месеце. Током маја и јуна имали смо и преко 1.000, а сада је тај број између 100 и 200. Посебно забрињава слаб одзив младих за вакцинацију против коронавируса, а они су у највећем ризику са обзиром на то да је сада лепо време и да се они масовно окупљају", наводи Станковићева.

У Србији су, према последњем пресеку, регистрована 386 нова случаја заразе коронавирусом од 9.275 тестираних узорака.

Од последица заразе преминуле су четири особе.

Епидемиолог др Предраг Кон изјавио је за РТС да се бележи пораст активности вируса који се испољава повећањем броја новозаражених.

Додао је да је у Србији и даље доминантан британски сој, али да се на одређеном узорку нових случајева испитује присуство делта соја.

Кон је истакао да би трећу дозу вакцине требало да приме особе којима је значајно ослабљен имунитет због других болести. Нагласио је да је у колективима потребна заштићеност, пошто су "колективи мотор за одржавање и пренос вируса".

У Србију је у понедељак стигло укупно 136.890 доза вакцине "Фајзер" и то 132.210 доза у оквиру редовне испоруке, као и 4.680 доза преко споразума са Владом Аустрије.