Читај ми!

Када би могла да почне вакцинација деце, Павле Зелић за РТС о процедури

Агенција за лекове у Србији одобрила је Фајзерову вакцину за децу од 12 до 15 година. Павле Зелић из Агенције рекао је за РТС да су сада на делу републичке стручне комисије, одговарајућа тела и институције, пре свега на Батут, који морају да уреде све око примене вакцине и да дефинишу све параметре.

Фајзерова вакцина се може користити код деце од 12 до 15 година, закључила је Агенција за лекове и медицинска средства Србије. У нашој земљи до сада је вакцинисано око 16 одсто младих. 

Магистар фармације Павле Зелић из Агенције за лекове и медицинска средства рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да је након ЕУ и САД, и наша Агенција за лекове уз максимално поштовање највиших стандарда у регулаторној пракси одобрила вакцину Фајзер-Бионтека за узраст од 12 до 15 година.

"Посматрали смо податке из клиничких испитивања обављених на овој популацији у другим државама, и када су се стекли сви услови, донета је одлука на основу позитивног мишљења Комисије за хумане лекове која је јуче заседала, а јуче је и Агенција одобрила примену вакцине на овој популацији", рекао је Зелић.

Према његовим речима, после овога следе наредни кораци, сада су на делу републичке стручне комисије, одговарајућа тела и институције, пре свега на Батут, који морају да регулишу све око примене вакцине и све параметре који се тога тичу дефинишу.

"Лично сам имао прилику да разговарам са родитељима чија су деца угрожена због разних других придружених стања или болести и који једва чекају ову вакцину. Зато не смемо да им ускратимо ту могућност, када постоји заштита од ковида и за млађе пацијенте који су угрожени од нових варијанти вируса – ми им шансу морамо дати", рекао је Зелић.

Павле Зелић подвлачи да је Министарство здравља, "које све нас коороднише, показало квалитет и одлучност и у овој ситуацији".

"Очекујемо да ће се питање решити у најскоријем року и да ће деца којој је потребно да се вакцинишу против ковида имати за то прилику, а важно је и да Агенција контролише сваку серију", истакао је Зелић.

Зелић каже да Фајзерових вакцина код нас има довољно.

Сматра да и грађани који се нису вакцинисали то треба да учине. "Радимо на томе да подигнемо свест и разговарамо са свима онима који имају страхове, да их развејемо", рекао је Зелић. 

Мање од један одсто озбиљније нежељене реакције 

Говорећи о нежељеним реакцијама, Зелић каже да је био 991 случај пријављених нежељених реакција на све вакцине, а девет озбиљнијих, према јучерашњем пресеку, које су пролазиле у кратком временском року, без дуготрајних последица. 

Каже да су углавном у питању алергијске рекације. 

Пре неколико недеља је покренута је активност према младима, студентима и ђацима на иницијативу министра здравља.

"Сваке недеље по неколико пута разговарам са њима, са спортистима, са категоријама становништва који су имали неке страхове, пуно је питања, недоумица, али и напада. Ја их дочекујем, желим да причамо", истакао је Зелић. 

"Здравља и знања никад доста", закључио је Зелић.