Читај ми!

Шта ако сој вируса пробија заштиту после две дозе – др Драган Јанковић из Копенхагена

Епидемиолог Тима за имунизацију европске канцеларије СЗО Драган Јанковић рекао је за РТС да се непрекидно ради провера постојећих вакцина на све сојеве вируса који циркулишу. Ако је ниво заштите постојеће вакцине довољан против новог соја, неће се развијати нове.

После више од годину дана борбе са коронавирусом, намеће се питање да ли је пандемија ковида 19 могла да се спречи.

Епидемиолог Драган Јанковић рекао је за РТС да је прошле године било коментара што добронамерних, што злонамерних на активности Светске здравствене организације и због тога су министри здравља земаља чланица тражили да независни панел експерата процени приправност и одговор на пандемију.

Према његовим речима, извештај групе експерата је доступан јавности од прошле недеље и биће следеће недеље представљен министрима здравља на састанку који се одржава једном годишње.

"Њихови закључци су доста реални, адресирају оно што је најбитније, приправност није била довољна на глобалном нивоу, земље су имале различит одговор ономе шта се дешава, одговор на пандемију није био адекватан и довољно брз, део тог одговора у смислу надзора и система алерт за рано обавештавање није био свуда адекватан ономе што се очекивало", рекао је Јанковић.

"СЗО није имала довољну подршку и ауторитет према оним документима и правима и обавезама које ми имамо да примени шта се од ње очекује", рекао је епидемиолог.

Постоји одсуство глобалног вођства, један од аспеката који они помињу врло често ових дана је анализа о имунизацији.

"Ми тренутно имамо ситуацију да 0,3 одсто свих вакцина које се произведу дођу у сиромашне земље, а 10 земаља света је применило 76 одсто свих вакцина које су до сада дате. Треба имати у виду да је то реална ситуација, биће још анализа, ми то радимо непрекидно за наше активности, очекујемо још информација ускоро", истакао је Јанковић.

О кинеској вакцини

"Срећни смо да имамо више извора вакцине. Један од проблема је недовољан капацитет у производњи вакцина. Ми идемо и тражимо од произвођача да што пре доставе сву потребну документацију јер не желимо да се на уштрб квалитета сагласимо са употребном било које вакцине", каже епидемиолог.

Оно што је произвођач из Кине урадио, "Синофарм",  са својом вакцином је за сваку похвалу. Имамо осам земаља у европском региону од 53 које користе ову вакцину, немамо негативних сигнала при употреби ове вакцине.

Све изгледа како треба да буде, рекао је Јанковић:

"Надамо се да ће произвођач ући већом количином у ‘Ковакс’ и омогућити да помогнемо земље које немају доступ вакцинама, а приступ свим документима помаже земљама које већ употребљавају вакцину."

О руској вакцини

Јанковић каже да су разговори о руској вакцини у току и да није доступна целокупна тражена документација. Вакцина је у употреби у региону у великом броју земаља и очекује да ће се то решити позитивно.

"Верујемо да сви произвођачи имају жељу да спрече пандемију и надамо се да ће ускоро доставити оно што је неопходно да би вакцина добила акредитацију за употребу од УН и Ковакса", истакао је Јанковић.

О индијском соју, по чему је специфичан

Оно што се сазнаје, каже Јанковић, може да звучи алармантно у једном тренутку, а онда да се покаже да није толико опасно.

Конкретно, код индијског вируса, који има три подсоја, подсој 2 показао се као врло доминантан последњих недеља и месеци у Индији, Великој Британији и још неколико земаља.

Неке друге земље су пријављивале тај исти сој али повремено и он је нестао из циркулације, али не може се само на основу тог сегмента оценити колико је значајан и битан за клиничку појаву, важни су и услови живота и надзора, објашњава Јанковић.

Поента је да је свака мутација опасна јер се неке завршавају тако што вирус сам од себе изумре, а неке мутације се завршавају тиме да вирус постаје лакши за пренос и више патоген, тако да морамо да пазимо на све, наглашава Јанковић.

Постоје мутације које су под повећаним интересом и праћењем, тренутно по броју случајева се издваја овај сој који изгледа у неким земљама постаје доминантан у одређеним деловима популације, сумирао је Јанковић.

Колико вакцине штите

Јанковић указује на то да је приметно да неки људи који су вакцинисани добију инфекцију али нисмо приметили да много већи број људи завршава на интензивној нези или умире због ових сојева него што би се то десило са другим.

Потребно је дуже праћење и надзор једнаког квалитета у свим структурама да бисмо могли да имамо јасан став, али по овоме вакцине делују и против овог соја, каже он.

Мењају се вируси, да ли се вакцине прилагођавају

"Имамо 200 кандидата за вакцине, 90 је у клиничком испитивању, две су оралне варијанте", рекао је епидемиолог.

Непрекидно се ради провера постојећих вакцина на све сојеве вируса који циркулишу, ако је ниво заштите постојеће вакцине довољан пртив новог соја, неће се развијати нова вакцина, истиче Јанковић.

Према његовим речима, ако сој пробија заштиту после две дозе вакцине, мораће да се развија нова допуна вакцине.

Јанковић је изнео информацију да тренутно СЗО не предвиђа трећу дозу вакцине.