Читај ми!

Радојичић за РТС: Вероватно ћемо морати да појачамо мере, славља највећи извор заразе

Градоначелник и члан Кризног штаба Зоран Радојичић рекао је за РТС да епидемија има своју динамику, а наше понашање може да снизи криву, односно да смањи плато. Журке, славе и друга славља су највећи извор заразе, истакао је Радојичић.

Београд бележи лоше резултате када је реч о броју новооболелих од ковида, отказују се неки догађаји који се иначе дешавају током јесени.

Данима је Београд на врху мапе градова по броју оболелих од короне у Србији.

Градоначелник и члан Кризног штаба Зоран Радојичић рекао је за РТС да је очекивано да Београд има највише заражених, у четвртак је било 728, у петак 796, а јуче је било 980 позитивних.

Указао је да подаци у региону говоре да велики градови букте данима, недељама.

Како истиче, у највећим градовима, где су контакти најближи, тежа је кооридинација и контрола у тим околностима.

"Суштина је да у оваквим крзиним ситуцијама 10 одсто људи учествује у проактивном решавању проблема, 80 одсто слуша и понаша се како је потребно и 10 одсто људи не функционише онако како се од њих очекује, то прави проблеме", објснио је Радојичић.

Хоћемо да утичемо на 10 одсто људи 

"Хоћемо на њих да утичемо, скретањем пажње, увођењем мера, казни – покушавамо да тих 10 одсто људи усмеримо у правцу да се смањи вероватноћа ширење епидемије", рекао је градоначелник.

Ово су највећи бројеви за Београд, повећан је број прегледа у ковид амбулантама у Београду, појачане су контроле надлежних инспекција.

"У четвртак је било 1.570, у петак 1.800 и у суботу такође, око 40 одсто је позитивних који се прегледају у ковид амбулантама. Лекари и сестре су под притиском", истиче Радојичић.

Све што радимо, радимо због здравља људи, али и да очувамо здравствени систем, каже он.

Наше понашање може да снизи криву 

Према његовим речима, епидемија има своју динамику, наше понашање може да снизи криву, да смањи плато, али оно што нам се дешава је неминовно, понашањем можемо да утичемо да се смање бројеви.

Рекао је да су ноћас 164 објекта контролисана, осам екипа је било на терену, код "16 плус 4" су написане казне, јер су нађени прекршаји.

Указао је да су два тржна центра такође контролисана, а у претходној недељи девет тржних центара у 168 продавница и 55 угоститељских објеката, 14 казни је написано.

То су само неки подаци који говоре да се бавимо тиме и чекамо промену Закона о заштити становништва од заразних болести.

"Ја сам део и Републичког штаба, наш градски кризни штаб стално заседа, на тај начин координишемо причу, сутра ћемо сигурно имати састанак", рекао је члан Кризног штаба.

Пратимо дешавања на терену и бројке 

"Вероватно ћемо мере морати да појачавамо, суштина је да пратимо дешавања на терену и бројке које се ту појављују", рекао је он.

Епидмиолози анализирају податке и у зависности од тога прописују мере – да ли ћемо и када имати скраћење радног времена угоститељских објеката, зависи од њих, објашњава Радојичић.

Градски превоз је изазовна ствар у овом тренутку, тражимо оптимални број, молимо грађане да користе маске и сви заједно морамо водити рачуна, упозорава Радојичић.

Журке, славе и славља су места где су највећи ризици, додаје градоначелник.

"Ако имате славу са 50 људи и један је заражен короном, ако оде на другу славу и сретне још 50 људи имаћемо 2.500 до 3.000 заражених људи за два дана, то је експоненцијално ширење заразе. Затворени простор, пуно људи, обавезне маске", закључио је Радојичић.