Читај ми!

Арена се спрема за оболеле од ковида, каква је организација рада

Због раста броја оболелих у Србији, од понедељка ће Београдска арена бити спремна за пријем оболелих од ковида 19. Доктор Владо Батножић рекао је за РТС да су капацитети Арене проширени са нових 150 кревета, тако да је укупан број лежајева 510. У једној смени биће 30 лекара и 30 медицинских сестара.

У току је чишћење и дезинфекција Арене – постављени су кревети, као и сва неопходна дијагностика. Радиће лекари и сестре из 15 здравствених установа у три смене.

Доктор Владо Батножић рекао је за РТС да су капацитети Арене проширени са нових 150 кревета, тако да је укупан број лежајева 510, а реч је о двокреветним и трокреветним собама.

"Радили смо и са лабораторијом, раде се медицинске анализе, рендген, слика се може послати у зелену зону, а ту је и остала терапија за пацијенте", каже др Батножић.

Од понедељка се попуњава прво део где су нови кревети, па се силази у салу, где је 360 места.

Инсталиран је систем за довод кисеоника, уведено је 216 кисеоничких места за терапију која иде свакодневно за пацијенте, а могу се поставити и респиратори.

"У једној смени имамо 30 лекара и 30 сестара, сутра ће 60 медицинских радика бити овде", истакао је доктор. 

Према његовим речима, кроз Арену су у протеклом периоду прошла 434 пацијента, 386 је излечено, а 58 њих је послато у друге здравствене установе, то су били пацијенти до 50 година – преко 80 одсто. Ради се о радно способним људима.

"Овде се радило са једностраном и обостраном упалом плућа, које је тешко обољење и мора да се континуирано прати стање по протоколу", објашњава Батножић, говорећи о клиничкој слици пацијената у претходном периоду.

Истиче да је захтеван лекарски посао. "Тешко смо погођени са том ситуацијом, у нашим лекарским собама нема кревета, само радни столови, на четири сата лекари и сестре у скафандерима улазе, а ту су и лекари кооридинатори за консултације", каже доктор Батножић.

На болничком лечењу у Србији су 372 пацијента, а подаци се мењају из дана у дан.