Читај ми!

Кон упозорава да улазимо у озбиљну кризу, разлог - ноћни провод

Према последњем пресеку, у Србији је за 24 сата од ковида-19 преминула још једна особа. Коронавирусом заражено још 168 људи. Сви догађаји и свако кршење мера манифестоваће се за десет дана, јер се потенцијал вируса јасно повећао, тако да ће се то одразити на даље погоршање, рекао је епидемиолог др Предраг Кон поводом призора који су забележени у Београду, а на којима се види непоштовање најновијих мера рада свих објеката до 23.00 сата.

Јуче укинута, данас поново уведена ванредна ситуација у Новом Пазару

На основу препоруке Министарства здравља, као и погоршања епидемиолошке ситуације у окружењу, Градски штаб за ванредне ситуације Новог Пазара је на данашњој седници донео одлуку о поновном увођењу ванредне ситуације на територији тог града. 

Градски штаб за ванредне ситуације претходно је у петак донео одлуку о укидању ванредне ситуације на територији тог града, уз апел грађанима да се у потпуности придржавају мера и препорука Кризног штаба. 

 

"Налазимо се у критичној ситуацији, ригорозно ће се кажњавати непоштовање мера"

Због раста броја новооболелих, појачана је контрола поштовања епидемијских мера и примена казни које могу бити и 500.000 динара. Санитарна инспекција је у току ноћи контролисала 12 објеката у Београду, а два су затворена због непоштовања мера.

Др Горан Стаменковић, помоћник министра здравља за инспекцијске послове, каже за РТС да Санитарна инспекција наставља са доследним спровођењем појачаног надзора и да ће Министарство здравља спровести нулту толеранцију према свим прекршиоцима и ригорозно кажњавати оне који не поштују мере.

 

У Расинском округу 15 новооболелих

Коронавирус је све активнији и на подручју Расинског округа. Према подацима Завода за јавно здравље од 94 узорка, која су у протекла 24 сата послата на анализу, позитивно је било 15.

У Крушевцу је позитивно девет, у Трстенику пет и један у Брусу. Међу новооболелима је један професор из Трстеника и ученик из Крушевца, што је од почетка школске године пети ученик у Расинском округу који је позитиван на коронавирус.

Ковид-19 на подручју Расинског округа од почетка пандемије потврђен је код 1.527 особа, 1.429 води се као излечено, преминулих је 53, а на инфективном одељењу Опште болнице у Крушевцу тренутно се лечи један пацијент.

Коронавирус потврђен код две особе из Краљева

На територији града Краљева од последњег извештаја две особе заражене су коронавирусом, наводи се у извештају Завода за јавно здравље тог града.

"Од 16 узорака бриса узета у здравственим установама на подручју града Краљева од особа са симптомима болести 'ковид-19 или по другим индикацијама за тестирање - новорегистрована позитивна су два", објављено је на сајту тог града.

Према информацијама Завода за јавно здравље Краљево, укупан број позитивних на коронавирус од почетка епидемије у том граду је 1.428.

Од последњег извештаја, са територије града Краљева, у Општој болници "Студеница" није било преминулих.

На КиМ четири особе преминуле од ковида-19, инфицирано 80

На Косову и Метохији, у срединама под надзором здравственог система косовске владе, у последња 24 часа преминуле су четири особе од ковида-19.

Од избијања епидемије преминуло је 645 особа са, према наводима лекара, другим пратећим болестима.

Институт за јавно здравље у Приштини регистровао је 80 нових случајева инфекције коронавирусом на основу тестирања 566 узорака.

Укупно је 16.130 особа инфицирано на КиМ од избијања епидемије. Излечена су 14.282 пацијента, а активна су 1.203 случаја.

Кон: Потенцијал вируса повећан, ситуација се озбиљно погоршава

Сви догађаји и свако кршење мера манифестоваће се за десет дана, јер се потенцијал вируса јасно повећао, тако да ће се то одразити на даље погоршање, рекао је епидемиолог др Предраг Кон поводом призора који су синоћ забележени у престоници и на којима се види непоштовање најновијих мера рада свих објеката до 23.00 сата.

Др Кон је тим поводом поново упутио апел за поштовање мера.

"Време је да се поново апелује на поштовање мера, првенствено на држање дистанце и избегавања масовног окупљања. Ношење маске се препоручује и на отвореном ако не може да се обезбеди дистанца. У затвореном простору је ношење маске апсолутно обавезно", нагласио је Кон за Блиц.

Радно време свих продавница, ресторана, кафића, кладионица, клубова ограничено је до 23 часа, а како наводи лист, њихови репортери синоћ су у центру града видели да су многи ресторани брзе хране били отворени и после 23 часа, а пред њиховим шалтерима долазило је до стварања подужих редова.

"Оно што мора да се каже је да се нама ситуација озбиљно погоршава, посебно у Београду, не само да је несигурна него иде у правцу да постане неповољна", истакао је Кон.

Још једном је нагласио да је радно време после 23 часа дозвољено искључиво апотекама и бензинским пумпама.

"Све остало је практично забрањено", прецизирао је Кон.

Током претходне вечери инспекција је обавила контролу 91 објекта у Београду како би се уверили у то да ли се придржавају мера превенције. Два угоститељска објекта у Београду су затворена због журки које су организовали, чиме су прекршили мере које су ступиле на снагу.

(Танјуг)

Установе социјалне заштите: Заражено седам корисника и девет запослених

"Закључно са 10. 10. 2020. године, у установама социјалне заштите и Домовима за смештај одраслих и старих, потврђено је присуство коронавируса код седам корисника и девет запослених", наводи се на сајту Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

До сада је од ковида-19 излечено 1.077 корисника установа социјалне заштите и 425 запослених у тим установама.

Од почетка епидемије регистровано 34.685 случајева заразе

Од почетка епидемије преминуле су 762 особе, тестирано је 1.191.630‬ људи, а укупно је регистровано 34.685 случајева заразе, наводи се на сајту covid19.rs.

Тестирано 4.976 особа

У Србији је у последња 24 сата на коронавирус тестирано 4.976 особа. На респиратору су 22 пацијента.

Хоспитализоване су 53 особе, а са лечења је отпуштено 48.

Преминула још једна особа, новозаражених 168

Према последњем пресеку, у Србији је за 24 сата од ковида 19 преминула још једна особа. Коронавирусом заражено још 168 људи.

 

Заменица директора Института "Батут" Дарија Кисић изјавила је да до сада није разматрана могућност увођења ригорозних мера у Србији у борби против коронавируса.

Она је, на питање ТВ Прва да ли је искључена могућност увођења полицијског часа и ограничавања кретања, одговорила да се све мере "врте" око ношења маски и физичке дистанце које су довољно ефикасне, али у случају да их сви примењују.

Лек "ремдесивир" који се користи за лечење ковида-19 биће од понедељка у свим болницама, рекао је државни секретар Министарства здравља Мирасад Ђерлек. 

Санитарна инспекција је у септембру и првој недељи октобра обавила 4.633 инспекцијска надзора примене превентивних мера у спречавању ширења коронавируса, а судији за прекршаје поднете су 294 пријаве.