Корона највише угрожава четири органа, јако дуг опоравак чека неке пацијенте

Коронавирус највише угрожава плућа, срчани мишић, централни нервни систем и бубреге наводи за РТС доктор Драган Радовановић, хирург и анестезиолог са Клинике за хирургију КБЦ "Драгиша Мишовић".

Драган Радовановић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, навео да последице зависе од тежине обољења пацијената.

"Закључено је да у тешким формама негде од 30 до 40 одсто пацијената има последице на срчаном мишићу, односно развија се нека форма миокардитиса – запаљења срчаног мишића. Такође, промене на плућима, нарочито код тешких форми, касније могу да буду озбиљне, као што су фиброза плућа", објашњава Радовановић.

Додаје да коронавирус, у неким случајевима, може да остави последице и на централни нервни систем.

"Људи примећују неке последице функционисања централног нервног система у смислу заборавности, немогућности концентрације, промене расположења, неких полинеуропатских болова који су последице вирусног дејства", објашњава гост Јутарњег програма.

Додаје да постинфективни синдром код коронавируса траје дуже времена.

"Неки пацијенти после прележане короне наводе да и даље осећају умор, малаксалост, да се нису вратили у форму у којој су били пре почетка болести. То је постинфективни синдром који очигледно код короне траје дуже времена, односно код одређених људи може да траје јако дуго", наводи Радовановић.

Додаје да пацијенти који су прелажали коронавирус и имали средњу и тешку клиничку слику треба да обаве контролне прегледе.

"У смислу прегледа плућа скенером или оних делова тела који показују симптоматологију. Наравно, треба и да буду стрпљиви јер је за опоравак потребно време. Различити људи захтевају различити период опоравка и зато не треба ништа не треба радити на силу - не треба почињати са физичким активностима пре времена док човек не осети да је способан и док не обави одређене прегледе", објашњава Радовановић.

Наглашава да је додатан опрез потребан код пацијената који су имали средње тешку и тешку клиничку слику.