Вирус је и даље присутан, маске ће бити потребне дужи период

Ситуација се стабилизује на подручју читаве земље, а добри бројеви су резултат поштовања превентивних мера, кажу епидемиолози. Наводе да ћемо маске носити дужи временски период.

Вучевић: Једноцифрен број новозаражених у Новом Саду

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић изјавио је да је, према подацима од јутрос, у том граду једноцифрен број новозаражених.

"Јуче смо имали најбољи дан, односно резултате о присутности ковида 19 код становништва у граду, у последњих 45 дана. Према подацима од јутрос, у питању је једноцифрен број заражених", рекао је Вучевић, наводи се у саопштењу Градске управе.

Вучевић је рекао да је примет константан тренд опадања броја инфицираних, као и већи број отпуста из болнице, него пријема.

Деветнаест хоспитализованих у Новом Пазару

Према најновијим подацима из Новог Пазара, у том граду хоспитализовано је укупно 19 пацијената.

Три пацијента су примљена, није било отпуста, а нема ни људи на респираторима.

Укупан број прегледа у ковид амбуланти Дома здравља Нови Пазар је 132 (32 првих и 100 контролних прегледа).

У Дому здравља урађено је 29 лабораторијских анализа, 20 РТГ, 42 брза теста, од којих је 13 било позитивно, и 80 пи-си-ар тестова.

Лончар: Борба са вирусом и даље траје

Министар здравља Златибор Лончар, сусрео се у Крагујевцу са здравственим радницимма и немедицинским особљем из Општих болница у Чачку, Краљеву, Новом Пазару и Клиничког центра у Крагујевцу, који се у протеклих пет месеци боре против Ковида 19.

Лончар је захвалио на ангажовању и посвећоности у лечењу сваког пацијента и нагласио да борба са вирусом и даље траје.

"Имамо око 8.000 активних случајева, односно позитивних на коронавирус. Један број њих је без неке клиничке слике, један број има мање симптоме и око 2.000 њих је у болници. Тренутно 364 здравствених радника позитивно, 28 је у болници", каже Лончар. 

Изјава Златибора Лончара

Троје на респиратору у Ужицу

У ужичкој болници смештено је 107 ковид позитивних пацијената, од тога 14 на интензивној нези и троје на респиратору.

У новој ковид болници смештено је 55 пацијената.

У Врању хоспитализовано 75 пацијената

Према информацијама из градског штаба за ванредне ситуације, укупан број пацијената који се од коронавируса лече у ковид болницама у Врању је 75.

Од тог броја ковид позитивна су 32 пацијента. Међу хоспитализованима нема деце.

Тренутан број слободних постеља је 140.

Укупно су отпуштена 4 пацијента, а од тога 2 су транспортована за Сурдулицу

Током јучерашњег дана, у врањској ковид амбуланти АТД обављено је 115 прегледа, првих прегледа 30, а контролних 85.

Узоркована је крв код 60 пацијената и обављено 76 РТГ снимака плућа. Урађена су 22 брза теста, као и 86 пи-си-ар тестова.

Дачић: Влада данас о каранитну и пи-си-ар тесту за странце

Влада Србије ће данас расправљати о увођењу обавезног карантина од 14 дана за странце и негативног пи-си-ар теста за улазак у Србију и листи држава, а сутра ће то бити тема на седници Кризног штаба, каже министар спољних послова Ивица Дачић.

Одлука о карантину и ПЦР тесту за улазак странаца у Србију је, каже Дачић, мотивисана пре свега потребом да се земља заштити кад је реч о епидемиолошким разлозима.

"С друге стране потребно је да се анализара посебно епидемиолошка ситуација у другим земљама, као што то друге земље раде", рекао је Дачић за ТВ Прва.

Упитан да ли има назнака да ће Грчка и Црна Гора отворити границе за спрске држављане, Дачић је навео да за сада нема наговештаја.

Кинеска компанија донирала пи-си-ар апарат Институту за јавно здравље у Крагујевцу

У Крагујевцу анализе на ковид-19 нису рађене месец дана, јер је пи-си-ар апарат био на ремонту. Сада поново ради, а Институт за јавно здравље овог града добио је из донација још један апарат.

Други аппарат је донација кинеске фирме "Јанфенг" која послује у Крагујевцу.

У Институту се очекује да стигне још један аутоматски аппарат, до краја месеца. Ниво анализа би могао да се подигне на 500 дневно, рекао је за РТС директор Института за јавно здравље Драган Васиљевић.

Крагујевац је последњих десетак дана све бољи када су резултати оболелих у питању, али и даље се апелује на придржавање мера да би се добри резултати наставили.

Према последњем пресеку, у Србији је од последица коронавируса преминуло још шест особа. Од 8.768 тестираних особа, 254 су позитивне. На респиратору је 87 пацијената. 

Епидемиолог Предраг Кон каже да постоји тихо задовољство тренутном епидемиолошком ситуацијом, али да смо далеко од повољне ситуације. Додаје да бројеви показују да још нигде немамо "нулу". 

Две болнице излазе из ковид система и враћају се редовном раду, док ће привремена болница у Арени наставити да прима пацијенте из болница које се затварају.

Следеће која би могле да изађу из система су Градска болница "Звездара" и Институт "Бањица".

Иако последњих дана бројеви охрабрују, још нема опуштања у борби са вирусом. Заменица директора Института "Батут" Дарија Кисић Тепавчевић напомиње да ћемо маске носити дужи временски период.