Опада број новозаражених – ефекти мера видљиви, али је опрез неопходан

У Србији је епидемиолошка ситуација нешто повољнија, али мањи број новозаражених не значи и мањи ризик од инфекције.

Два новозаражена у Крагујевцу

Према последњим подацима Института за јавно здравље "Крагуј" у Шумадијском округу регистрована су два позитивна случаја на коронавирус и то оба у Крагујевцу.

У осталим општинама тог округа у којем је од почетка епидемије до сада забележено 2.211 позитивних, како је саопштио директор Института Драган Васиљевић, нема новозаражених.

У Подунавском округу пет, Браничевском четири новозаражених

Према последњим подацима Завода за јавно здравље Пожаревац, у Подунавском округу регистровано је још пет позитивних на коронавирус, док је у Браничевском округу забележено још четири.

Како је саопштила директорка Завода за јавно здравље Пожаревац, када је у питању Подунавски округ, у Смедереву су забележена још три случаја, а у Великој Плани два, док у Смедеревској Паланци нема новозаражених.

Тако је укупан број заражених у том округу од почетка епидемије 1.035, од 7.311 тестираних узорака, и то највише у Смедереву 554, затим у Смедеревској Паланци - 330 и у Великој Плани - 151.

У Браничевском округу нови случајеви позитивних на вирус корона ртегитровани су само у Пожаревцу, а од четворо, двоје је здравствених радника.

Тиодоровић: Неповољна ситуација у Бујановцу и Прешеву, добар део ван контроле

Епидемиолог и члан Кризног штаба др Бранислав Тиодоровић каже за РТС да се може рећи да је ситуација у Бујановцу и Прешеву озбиљна.

"Она је неповољна. Добар део те ситуације у Бујановцу и Прешеву је ван контроле, јер се нема потпуни увид о оболелим и зараженим међу становништвом. Они се лече често у приватним амбулантама и на КиМ где се такође обраћају здравственом систему. Онда се ту касни и онда се ти пацијенти јаве са тешком клиничком сликом у болнице у ЗЦ у Врању, као и у КЦ Ниш и специјалној болници у Сурдулици"; истакао је Тиодоровић.

То нам говори да морамо много више да радимо са становништвом.

Ђерлек: У Новом Пазару, Сјеници и Тутину ситуација под контролом

За епидемиолошку ситуацију у Новом Пазару, Сјеници и Тутину може се рећи да је тренутно под контролом, изјавио је координатор регионалног ковид центра Опште болнице у Новом Пазару Мирсад Ђерлек и додао да то показују епидемиолошки подаци у последњих неколико дана.

У регионалном ковид центру у Новом Пазару тренутно је хоспитализовано 43 пацијената, а како је рекао доктор Ђерлек за Танјуг, пре двадесетак дана од укупног броја тестираних било је 48 одсто позитивних, а у последњих четири-пет дана од укупног броја тестираних, позитивних на коронавирус је око пет-шест одсто. 

 

У болници у Ужицу смештено 180 пацијената

У ужичкој болници смештено је 180 пацијената који су или позитивни или се сумња да су оболели од ковид 19.

Од тог броја 19 је на интензивној нези, а 11 на респираторима. У новој ковид болници у касарни је 36 пацијената, колико их је и у "Чиготи".

То су, како јавља дописник РТС-а, охрабрујући подаци, будући да је у болници пре две недеље било и преко 320 пацијената. 

У ковид амбулантама се смањује и број првих прегледа.

У четири ковид болнице у Врању 109 пацијената

Укупан број пацијената који се лече од коронавируса у четири ковид болнице у Врању је 109, саопштио је градски штаб. Од тог броја, 33 пацијента позитивна су на коронавирус. Међу хоспитализованима нема деце.

Тренутан број слободних места је 106. На кућно лечење отпуштено је 12 пацијената, док су два пацијента пребачена у Клинички центар Ниш.

Током јучерашњег дана, у врањској ковид амбуланти АТД обављено је 170 прегледа, од чега првих прегледа 51, а контролних 119.

За лабораторијску анализу узоркована је крв од 95 пацијената и сачињено је 118 РТГ снимака плућа. У АТД амбуланти урађено је 67 брзих и 66 пи-си-ар тестова.

Поликлиника КЦС дневно збрине око 1.500 пацијената

Директорка Снежана Половина каже за РТС да Поликлиника КЦС све време током ванредног стања збрине дневно око 1.500 пацијената, што износи око 70 одсто редовног режима рада.

"Оно што се променило јесте однос услуга које пружамо. Раније су то биле доминантно контролни прегледи и први прегледи, али сада имамо велики број пацијената који долазе у дневну болницу. Наиме, Поликлиника КЦС је остала једина нон-ковид установа која пружа услуге у дневној болници која подразумева примену цитостатске, биолошке терапије, и сада хроничне трансфузије крви. Прихватили смо пацијенте из свих болничких центара да не би дошло до нарушавања ритма у примању терапије", истакла је Половина.

Према њеним речима, ако неко има заказан преглед, може да дође у Поликлинику.

"Дешава се да је један број лекара пребачен у ковид центре и у том случају се пацијенти обавештавају телефоном и нуди им се преглед код другог лекара", казала је Половина.

Истиче да се у овом тренутку заказују прегледи за септембар, нешто је мањи број лекара, али су доступни свим суграђанима као у претходним месецима.

Пре пет дана почело је да ради одељење амбулантне трансфузије Клиничког центра Србије. То је први корак ка формирању Центра за клиничку транфузију ове установе.

Др Љубинка Николић, начелница Одељења интерне медицине са транфузијом крви, истакла је за РТС да се ту лече пацијенти са хроничним обољењима који су завршили лечење и где је једино лечење трансфузија крви.

Кон: Поступно се излази из врло неповољне ситуације

Епидемиолог Предраг Кон каже за РТС да долази до смањења потенцијала преношења вируса.

"Број оних који могу да преносе вирус се знатно смањује. Смањује се број оних који су у болницама, што све указује на то да се поступно излази из врло нестабилне и врло неповољне ситуације, али је далеко од тога да можемо да кажемо да се стабилизује, поготово када су Београд и велики градови у питању", истиче Кон.

У Суботици хоспитализовано 99 пацијената

Ситуација је у Суботици нестабилна, али се крива заравњује.

Др Слободан Пушкар, директор Опште болнице Суботица, каже за РТС да је у ковид болници 99 пацијената, осам се налази у јединици интензивног лечења, од чега је пет на респиратору.

"Ситуација је и даље неповољна, али су се бројеви ипак стабилизовали. Крива се заравнила. Грађани су схватили препоруке Кризног штаба и то се директно одражава на број пријема и хоспитализованих у болницама", казао је Пушкар.

Према његовим речима, сва одељења болнице нормално функционишу и пацијенти се редовно збрињавају у нон-ковид, тзв. зеленом делу болнице.

"Сви могу и биће збринути. Значајан део људства је ангажован у ковид систему болнице. Уз заиста велико напрезање људства, успевамо да испунимо све", нагласио је Пушкар.

Смањује се број прегледа у крушевачкој ковид амбуланти

На подручју Расинског округа од почетка епидемије, ковид 19 потврђен је код 1.245 особа. Највећи број заражених је у Крушевцу.

Ситуација је под контролом. Најстабилније је у Варварину и Ћићевцу, где је од јуна до данас по 20 новооболелих. И у другим местима, у Крушевцу, Александровцу, Трстенику и Брусу, број новооболелих је већи него у јуну.

У Крушевцу је 755 особа позитивно на коронавирус, у Александаровцу 234, Брусу 105, Трстенику 68.

Битку са ковидом 19 изгубило је 46 људи на подручју Расинског округа.

Директорка Дома здравља Марина Костић каже за РТС да се смањује број прегледа.

"За викенд смо имали по 50-60 прегледа. Почетком недеље је био мало већи број прегледа, јер су пацијенти долазили на контролне прегледе. Број првих прегледа је много мањи, као и број упућених на рендген дијагностику и на Инфективну клинику. И даље је јако битно да се придржавамо мера како би се смањио број новооболелих", истакла је Костићева.

Према њеним речима, брисеви су се узимали у оквиру амбуланте, али то је измештено.

"Одвојило смо потенцијално позитивне особе од оних који долазе на преглед", навела је Костићева.

Узорци се више не шаљу за Београд, већ у Ниш.

Побољшава се епидемиолошка ситуација у Шапцу

У Мачванском округу, највише заражених коронавирусом је у Шапцу. Епидемиолошка ситуација у том граду последњих дана је боља.

Испред ковид амбуланте свега неколико људи чека на преглед. Прегледано је 228 људи, од тога 79 су били први прегледи, а остало контролни.

Већ трећи дан у Шапцу је једноцифрен број новозаражених. У уторак их је било девет. Уколико се тај тренд настави, у Заводу за јавно здравље у том граду кажу да вероватно неће бити потребе за отварањем привремене ковид болнице у сали Економске школе.

У регионалној ковид болници је 218 пацијената, а осам је на респиратору и није било смртних случајева.

Зараженост је око 13 процената, што је упола мање него прошле седмице.

Извештај Гордане Мањенчић

Према последњем пресеку, ковид 19 однео је још седам живота. У овом тренутку на респиратору су 143 пацијента, а позитивно на коронавирус је још 287 особа.

У Србији је епидемиолошка ситуација нешто повољнија, али мањи број новозаражених не значи и мањи ризик од инфекције.

"Сада већ јасно видимо у свим деловима земље тенденцију смањења броја оболелих. Имамо градове и општине који немају ниједан потврђен случај", рекла је заменица директора Института "Батут" Дарија Кисић Тепавчевић.

Највише заражених је и даље у Београду и Новом Саду. Расте број новоинфицираних у Суботици. У Клиничком центру Војводине лечи се 289 пацијената, од којих су 22 на респираторима.

У овом тренутку на болничком лечењу због коронавируса је и једанаесторо деце. Њихова клиничка слика је стабилна.

Прати се и стање оболелих у дому за старе у Великом Поповцу код Пожаревца, где су тренутно 94 заражена, од којих је 11 запослених.

У ковид болницама у земљи има довољно места.

Широм Србије, на болничком лечењу у овом тренутку је 3.430 пацијената.