Ситуација са коронавирусом повољнија, али смо далеко од времена за опуштање

Кризни штаб поново је апеловао на становништво да поштујe све мере, као што су хигијена, дистанца и маске, како би се смањио број пацијената у болницама, чиме би здравствене установе биле ослобођене за пацијенте који нису заражени коронавирусом.

У Шапцу преминуле две особе, осам новооболелих

У болници у Шапцу у последња 24 часа, преминуле су две особе. На лечењу је 212 пацијената, четири су на респиратору.

У последња 24 часа примљено је седам пацијената, а кући је пуштено осамнаест. Од када је у ковид систему, у болници су преминуле 33 особе из Шапца.

У ковид амубланту јавља се све мање грађана. Јуче је прегледано 89 особа, 66 је дошло због контролног прегледа.

У последњих месец и по дана, у Шапцу је корона вирусом заражено 1.800 особа, рекао је на редовној конеференцији за новинаре, комадант Штаба за ванредне ситуације Небојша Зеленовић.

Одлуком Штаба, градски аутобуси у Шапцу од данас саобраћају по летњем режиму вожње.

У српским срединама на КиМ два нова смртна случаја

У српским срединама на Косову и Метохији у последња 24 часа две особе изгубиле су живот од последица ковида 19, док је регистровано седморо новооболелих, саопштено је из Кризног штаба у Косовској Митровици.

Опоравило се 19 особа, што је редак случај од поновног таласа заражавања да број излечених буде већи од броја новоинфицираних. Излечено је до сада 166 пацијената.

Преминуле особе су из Лепосавића и Зубиног Потока, чиме је број укупно преминулих у српским срединама повећан на 30.

Међу новооболелима три особе су из Звечана, две из Зубиног Потока, и по једна из Митровице и Лепосавћа.

У српским срединама јужно од Митровице инфицаране су две особе из Прилужја и Штрпца.

Активних случајева у српским срединама на КиМ има 521. У болницама на лечењу је 88 особа, док су 433 пацијента у изолацији.

У Новом Пазару 63 пацијента у болници

Према подацима који су на данашњи дан Штабу за ванредне ситуације доставили Регионални ковид центар Нови Пазар, Дом здравља и Завод за јевно здравље јуче је у том граду било хоспитализовано 63 пацијента.

Примљена су три нова пацијента, а исто толико их се налази на респираторима.

Укупан број прегледа у ковид амбуланти Дома здравља Нови Пазар био је 85 (34 првох и 51 контролни).

У Врању 110 пацијената у болницама

У четири ковид болнице у Врању укупан број пацијената је 110. Међу хоспитализованима нема деце. Тренутан број слободних места је 105. 

Не кућно лечење је отпуштено пет пацијената, док су два пацијента транспортована у Клинички центар Ниш.

Током јучерашњег дана, у врањској ковид амбуланти АТД обављено је 126 прегледа, од чега првих прегледа 35, а контролних 91. Узоркована је крв код 75 лица за лабораторијску анализу и сачињено је 90 РТГ снимака плућа. У АТД амбуланти урађена су 34 брза теста и 65 пи-си-ар тестова.

Мање оболелих у Ваљеву

У Ваљеву је јуче регистровано 16 новооболелих, што је мање него претходних дана. Мање је и пацијената који се јављају у ковид амбуланте на преглед.

Директорка Завода за јавно здравље у Ваљеву, Марија Гавриловић, рекла је за РТС да подаци говоре да постоји тенденција смањења ковид позитивних пацијената.

Навела је да је у односу на први талас у том граду сада било 4,5 пута више оболелих. Такође, у првом таласу је просечна старост пацијената била 69 година, а сада је 47.

У кућној изолацији у Ваљеву се налази 560 особа. Марија Гавриловић је рекла да је Завод уложио максималан труд да региструје контакте оболелих и да их стави под контролу.

У КБЦ "Драгиша Мишовић" 195 пацијената

Заменик директора КБЦ "Драгиша Мишовић", др Предраг Савић, рекао је за РТС се у тој установи на лечењу налази 195 пацијената, од чега је четворо деце. Како је рекао, 60 пацијената је теже облелих, а њих 23 су на респиратору.

Савић је рекао да теже оболели имају обостране тешке пнеумоније и да су у овом таласу млађи пацијенти.

Истакао је да је у претходном таласу за два месеца у КБЦ "Драгиша Мишовић" лечено 1.500 људи, а сада је за месец дана збринуто 1.000 особа.

И даље много пацијената са тешком клиничком сликом

Стручњаци упозоравају да је и даље велики број пацијената са тешком клиничком сликом, а апелују да се поштују мере заштите. 

Према последњим подацима, битку са ковидом 19 изгубило је још осам пацијената, а новозаражених је 311. 

Има места за оптимизам, али не за опуштање, упозоравају лекари, коментаришући епидемиолошку ситуацију.

Министар здравља Златибор Лончар рекао је да коронавирус остаје са нама све док се не нађе вакцина, а да ће онда морати да се вакцинише велика већина људи.

"Немојте да се заносимо и чекамо неки датум да само нестане", истакао је министар на конференцији за новинаре Кризног штаба.

Зато је поново апеловао на становништво да поштују све мере, као што су хигијена, дистанца и маске, како би се смањио број пацијената у болницама, чиме би здравствене установе биле ослобођене за пацијенте који нису заражени коронавирусом.

Висок је проценат болесника са тешком клиничком сликом, упозорио је др Мијомир Пелемиш. 

Истакао је да јесте смањен број прегледа и пацијената у болницама, али на интензивним јединицама има и даље велики број пацијената.

У Србију је стигао италијански шесточлани медицински тим: два анестезиолога, лекар хитне помоћи, специјалиста за инфективне болести, хирург и медицински техничар.