Влада усвојила нове мере за заштиту од короне

На предлог Кризног штаба за заштиту здравља становништва од заразне болести ковид 19, Влада Републике Србије усвојила је најновије одлуке у вези са спречавањем ширења коронавируса, које ће од сутра, 17. јула 2020. године важити на целој територији Републике.

Овим мерама забрањују се окупљања на јавним местима у затвореном и отвореном простору истовремено више од десет људи. За време боравка на јавним местима, између окупљених мора постојати дистанца од најмање 1,5 метара, односно на свака четири квадратна метра може бити прусутно само једно лице.

Ношење заштитне маске обавезно је на свим јавним местима у затвореном простору, што значи да су родитељи малолетне деце, као и деце са посебним потребама и њихови старатељи, дужни да обезбеде да њихова деца носе заштитну маску.

Влада је препоручила да се маске носе на свим јавним местима на отвореном простору. На местима на којима није могуће обезбедити растојање од најмање 1,5 метара (редови испред продавница, апотека, аутобуских и возних стајалишта), ношење маски је обавезно.

Чланови владе донели су одлуку да се Средња економска школа "Стана Милановић" у Шапцу отвори као привремени објекат за смештај и лечење лица оболелих од заразне болести Ковид-19. Медицинска средства, лекове, санитетски материјал и другу неопходну медицинску опрему и заштитна средства за привемену болницу обезбеђује Републички фонд за здравствено осигурање.

На седници је одлучено да Инвестициони пројекат изградње "Српско-кинеског индустријског парка Михајло Пупин" у Београду буде проглашен за пројекат од значаја за Републику Србију.