Јанковић за РТС: Јасно је да се ближимо крају епидемије

Имунолог Дечје клинике у Тиршовој Срђа Јанковић каже за РТС да је јасно да се Србија ближи крају епидемије, иако се не може рећи за колико дана.

Срђа Јанковић каже да је јасно да имамо силазу путању по питању броја новооболелих у Србији.

"Можда не можемо рећи да се крај види у смислу за колико дана, али је јасно да се ближимо крају епидемије", истиче Јанковић.

Осим што је и даље ограничен број људи који може да се окупља, Јанковић наглашава да је потребно држати се мера предострожности и заштите – укључујући маске, као и да блиски контакти буду сведени на минимум.

У Србији данас почиње тестирање на антитела, а Јанковић напомиње да је важно да грађани резултате тестирања не тумаче сами.

"То у извесном смислу јесте сложено и понекад постоје фактори који то компликују и не може баш по шаблону да се обави. Тај шаблон не може увек да важи, тако да је најбоље да лекар тумачи резултате", истиче Јанковић.

Упитан за број посетилаца који ће бити дозвољен на спортским догађајима, каже да ће то највероватније бити прилагођавање капацитету стадиона или места где се одвија догађај.

"Суштина је да размак међу њима буде већи од минимума", напомиње Јанковић.

Што се тиче екскурзија и прослава матура, које су дозвољене, Јанковић каже да је добро што деца неће морати да се одрекну тога, али да разборитост, поштовање превентивних мера и једна доза предострожности остају на снази.