Срђа Јанковић открио када ће скинути маску

Имунолог Срђа Јанковић је за РТС рекао да је епидемиолошка ситуација повољна, али да споро опада број новооткривених случајева на дневном нивоу и да реп епидемије мора да траје. Рекао је да се нада ће током лета доћи дан без новооболелих од ковида 19.

Срђа Јанковић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао да све мере које су на снази као препоруке и даље имају кључни значај да се епидемија приведе крају онако како треба.

Истиче да би број новооткривених случајева падао стабилније да није било нових жаришта.

Како је рекао, епидемиолошка слика охрабрује, али не треба прерано мислити да је крај јер, докле год имамо осетљиву популацију, могуће је разбуктавање вируса.

Јанковић је истакао да није дошло до поновног убрзаног преношења вируса кроз заједницу и да је то најважније.

Додао је да крива преминулих касни у односу на криву заражаних јер болест траје неко време. Такође, каже да је све већи удео случајева са лакшом клиничком сликом као и да је све већи број асимптоматских случајева.

Говорећи о случају заражених у позоришту у Зајечару, Јанковић је рекао да се у овом тренутку тестирају њихови контакти. Мисли да ће то остати локализовано на тај колектив и чланове њихове примарне породице.

"Нова жаришта су очекивана и тамо се одмах реагује тако што се стеже противепидемијски обруч око њих", навео је Јанковић.

Ипак, наводи да је ситуација повољна свуда где нису откривена нова жаришта и да епидемија јењава. Објаснио је да је број тешко оболелих смањен, али да то не треба приписати биолошком слабљењу вируса већ више самом јењавању епидемије.

За одјаву епидемије потребно је да прође 28 дана без новооткривених случејава. Једно од честих питања које је добијао Срђа Јанковић јесте када ће престати да носи маску.

"Обећавам да ћу скинути маску када будемо имали нула случајева. Нећу баш да чекам 28 дана", рекао је Јанковић и додао да ће је поново ставити ако се појаве нови случајеви.

Каже да је и њему доста маске и да сигурно не би морао да је носи у свим ситуацијама, али да је одлучио да не буде "сад овако, сад онако".

Напомиње да се нада да неће проћи много времена и да би током лета требало да дође дан без случајева заразе.