Дечаци оболели од Кавасакијевог синдрома имали коронавирус, доктор Вукомановић објашњава колико је болест опасна

Дечаци стари 15 и 16 година код којих је регистрована Кавасакијева болест имали су коронавирус, показали су тестови. Још није доказано да је узрочник болести био управо коронавирус. Један дечак је отпуштен на кућно лечење, а други је хоспитализован на Институту за мајку и дете.

Кавасакијев синдром добило је двоје деце у Србији. Др Владислав Вукомановић са Института за мајку и дете каже да су дечаци, стари 15 и 16 година, имали идентичну клиничку слику и тегобе.

"Температура, изразита малаксалост, болови у стомаку праћени проливом. Обојила су имала срчану инсуфицијенцију. Применили смо лекове за јачање срчаног мишића", рекао је др Вукомановић за РТС.

Прегледима су, како каже, утврђене и значајне промене на срчаном мишићу.

Њихов пи-си-ар брис на коронавирус је био негативан, али је елиза тестом на антитела утврђено да су дечаци боловали од ковид инфекције.

Један дечак је отпуштен на кућно лечење, а други је и даље хоспитализован на Институту за мајку и дете.

"Још нема доказа да коронавирус изазива Кавасакијеву болест" 

Др Вукомановић објашњава да је први случај Кавасакијеве болести пре 60 година описао истоимени јапански научник, иначе педијатар. Годишње у Србији буде десетак случајева ове болести.

Болест је најчешће јавља у узрасту од две до пет година, и веома је ретко то што се јавио код дечака од 15 и 16 година.

Објашњава да болест може да захвати крвне судове малог и средњег промера, а најзначајнији међу њима су коронарни крвни судови, који исхрањују срце.

"Болест може да доведе проширења тих крвних судова, до тромбозе и инфаркта миокарда. Најчешћи узрок инфаркта миокарда код деце је Кавасакијева болест", напомиње др Вукомановић.

Претпоставља се да је изазивач Кавасакијеве болести инфективни агенс. Према речима др Вукомановић, још није доказано да ли је коронавирус изазвао Кавасакијеву болест код двојице дечака, али таква могућност постоји.

Институт ће учествовати у студији која има за циљ да испита повезаност коронавируса и Кавасакијеве болести.

"Надам се да ћемо ускоро да имамо јасније податке и боља знања да ли је Кавасакијева болест проузрокована ковидом 19", напомиње др Вукомановић.