Брнабић: Без Врања имали бисмо један од најбољих резултата

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да је идентификовано ново жариште коронавируса у Врању, што је урађено на време, као и да је управо због раног откривања локалног жаришта ситуација под контролом. Додала да би без Врања имали један од најбољих резултата до сада.

Брнабићева је казала за Танјуг да је данас од укупно 6.526 тестираних забележено нових 114 позитивних што је, како је прецизирала 1,75 одсто, а да би без Врања, односно ако би се искључило Врање као инцидентна појава, у претходна 24 часа било 61 случај нових позитивних на вирус корона од 6.260 тестираних, што је у процентима 0,97 одсто.

"То би и по броју тестираних и по броју нових позитивних био један од бољих дана у Србији", каже Брнабићева и оцењује да ни проценат од 1,75 сам по себи није лош резултат, али да је чињеница да је повећан број заражених у односу на претходни дан и претходну недељу.

"Оно што је важно знати јесте да смо ми идентификовали локално жариште у Врању, то је фабрика намештаја 'Додић' која је привремено затворена и онда смо проширеним тестирањем теситирали не само раднике, већ и чланове њихових породица тако да је од ових нових 114 случајева, само из Врања 53", казала је Брнабићева.

Истиче да су скоро сви од новозаражених асимптоматски случајеви, да немају скоро никакве тегобе или имају јако слабе симптоме.

Додаје да се ситуација у Врању прати континуирано, да је под контролом, као и да верује да је угашено то локално жариште.

Додаје, да ће се ипак, у Врању додатно тестирати наредних дана.

Премијерка каже да је рано откривање локалних жаришта још један од показатеља да је донета исправна одлука да се прошири тестирање и наглашава да Србија у овом тренутку тестира између 10 и два пута више него било која земља у овом делу Европе.

"Без оваквих проширених тестирања не бисмо успели да ухватимо овако рано та локална жаришта и зато је важно да наставимо проширено тестирање и верујем да ће нам то омогућити да будемо једна од првих земаља у Европи која ће искоренити Ковид 19 са своје територије", наводи БрнабићЕВА и додаје да је данас са 6.526 тестова Србија земља која има међу највећим бројем тестираних у Европи.