Две жене преминуле ноћас у КЦ "Војводине", у једном гарнизону готово 60 заражених

Према последњим подацима, број заражених од Ковида-19 у Србији је 1.624. Председник Александар Вучић рекао је да је иза нас тешка ноћ, а да ће бити још тежих. У току је до сада најдуже ограничење кретања којe траје од јуче од 13 часова до сутра у пет ујутру. Данас се у борбу против вируса у Србији укључују и стручњаци из Русије.

14.50 – Руски воjни сручњаци, коjи су стигли у Србиjу ради пружања помоћи у борби против коронавируса, почели су са активностима на дезинфекцији простора и посетили су здравствене установе у више градова у Србији. 

14.20 - На седници Штаба за ванредне сируације у Лесковцу речено је да су у Јабланичком округу регистроване 32 особе позитивне на коронавирус, 29 особа на териорији Лесковца, две у Власотинцу и једна у Бојнику. Међу зараженима је и 10 здравствених радника. 

14.00 - Након појаве корона вируса у Дому за старе у Земуну, у осталим домовима у Србији, како државним, којих је 74, тако и приватних 227, нема никаквих проблема нити случајева обољевања од коронавируса, наводе у Министарству рада.  

13.30 - Око 336 српских држављана жели да се врате из Швајцарске у земљу, али тај број није коначан јер је амбасади стигло и тридесетак мејлова у којима траже помоћ да се врате, изјавио је амбасадор Србије у Берну Горан Брадић. Амбасадор је за ТВ Прва рекао да је за њихов повратак претходних дана организован аутобуски и авионски превоз. 

12.40 - Саветник министра просвете и још двоје запослених у том министарству позитивно је  на коронавирус, потврђено је Танјугу. 

12.10 - Градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац каже да је већина поштовала мере Владе, да је ситуација озбиљна и тешка, али да је и даље под контролом. 

11.40 - Један пацијент је отпуштен из привремене болнице на Сајму пошто је други пут био негативан на коронавирус. Данас ће бити тестирано још 36 пацијената који се налазе у тој привременој болници и ако тестови буду негативни иду у кућну изолацију. 

11.30 - Председник Александар Вучић рекао је да грађани треба да се спреме за то да за Ускрс и Васкрс неће бити породичних окупљања.

11.25 -Још две особе преминуле су током ноћи у КЦ "Војводине". Реч је о две жене које су биле међу пет пацијената који су били на респираторима и код којих су поред заразе коронавирусом постојале и друге придружене болести. Осам особа је досад преминуло у КЦВ.

У Клиничком центру Војводине тренутно се лечи 95 пацијената позитивних на коронавирус, а три пацијента се налазе у изузетно тешком стању и њихово лечење захтева примену механичке вентилације.

11.10 -Према подацима Завода за јавно здравље, на територији Мачванског округа потврђено је пет нових случајева Ковид -19 вируса (Шабац - 3, Лозница -1, Крупањ-1).

Због кршења мера самоизолације до сада је поднето 27 кривичних пријава, а због непоштовања полицијског часа - шест кривичних пријава и 59 прекршајних пријава.

10.40 - У привремену болницу за пацијенте са лакшом клиничком сликом у хали "Чаир" у Нишу јуче и током ноћи примљено је првих 14 пацијената.

10.30 - Председник је рекао да је у једном гарнизону готово 60 људи инфицирано. "То су момци који су примили најтежи удар. Ја сам их послао тамо, а да нису били тамо имали бисмо у овом тренутку не 50, већ ко зна колико мртвих", рекао је Вучић. 

10.27  - Иза нас је тешка ноћ, а биће много тежих, рекао је Вучић

10.20 - Вучић је рекао да је Србија досад дала 300 милиона евра за медицинску опрему. Каже да она стиже из Кине и да се "сви туку за Кину, за милион маски", а да је Србија набавила 30 милиона само хируршких маски. 

10.15 - Председник Србије Александар Вучић обишао је складиште медицинске опреме у Старој Пазови. 

10.05 - Министарство унутрашњих послова изражава најдубље саучешће породици Радована Тијанића, припадника Сектора за аналитику, телекомуникационе и информационе технологије МУП-а, који је преминуо у КБЦ "Драгиша Мишовић" од последица коронавируса. 

10.00 - Директор ЈУТЕ Александар Сеничић рекао је да у овом тренутку немогуће вратити новац онима који су уплатили туристичке аранжмане за лето и додао да ће им бити понуђено да их искористе у неком наредном периоду.  

09.10 - Око 13.000 пољопривредника има дозволу за кретање у ванредном стању и оно што је проблем што људи не знају да имају ту могућност, рекао је министар Бранислав Недимовић. Ако све буде како треба правимо "електронску пијацу Србије" која ће бити у функцији до краја недеље, рекао је Недимовић. 

08.45 - Директор болнице у Новом Пазару Мехо Махмутовић рекао је за РТС да очекују велики број позитивних случајева коронавируса. У новопазарској бањи спремиће 240 постеља за заражене.

08.40 - Ранко Шекуларац из Комуналне милиције каже за РТС да попут полиције и они раде 24 часа и проверавају да ли се поштују мере Владе, а у случају кршења обавештавају припаднике МУП-а.

08.10 - На Косову и Метохији од појаве коронавируса заражене су 163 особе, од којих су две преминуле. У срединама настањеним Србима 23 су заражене, највише на северу, одакле је и једна преминула особа. У Северној Косовској Митровици и Звечану је највише инфицираних, због чега су те две општине у карантину. Иван Тодосијевић из Кризног штаба у Звечану рекао је да ће мере трајати све док буде потребно и да ако епидемиолошка ситуација буде налагала оне ће бити пооштрене. 

07.55 - Aмбасадор Србије у Аустрији Небојша Родић рекао је за РТС да нема података да у тој земљи има српских држављана који су заражени коронавирусом. Наши грађани и даље покушавају на сваки начин да дођу до домовине пред Ускрс и ми покушавамо да им објаснимо да је важно да остану овде, рекао је амбасадор.

07.49 -  Тренутно се у ГАК "Народни фронт" налазе две пацијенткиње са коронавирусом, са оптерећеним анамнезама, рекла је проф. др Ана Митровић Јовановић. Клиника ради, а у последња 72 сата имали су 59 порођаја.

07.40 - Пунолетним грађанима Србије држава ће исплатити обећаних 100 евра неколико недеља после ванредног стања, изјавио је министар финансија Синиша Мали. 

07.30 - Без војске нема државе, наш посао је да будемо спремни на најгори сценарио и нема тог здравственог система који може да прими 6.000 пацијената са блажим симптомима коронавируса, рекао је министар Александар Вулин у Јутарњем програму РТС-а. 

06.15 - На снази забрана кретања грађана до сутра у 5 ујутро. Кућне љубимце дозвољено је ускоро прошетати - од 8 до 10 часова и то највише 200 метара од места пребивалишта. 

06.00 – Најављено је да данас почињу са радом на терену руски стручњаци који су јуче допутовали у Србију.  

Од Ковида-19 оболеле су укупно 1.624 особе у Србији а преминуле 44. Директор Клинике за инфективне и тропске болести КЦС, Горан Стевановић, рекао је за РТС да је број оболелих јуче био мањи него прекјуче, али је поручио да смо тек на почетку и да се морамо трудити да те бројеве смањимо.

Као ново жариште које се формира надлежни су препознали Нови Пазар. Тамо су упућени респиратори и лекарски тимови. Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић је апеловао на грађане Новог Пазара да буду дисциплиновани. Такође, најављено је да ће председник Александар Вучић у понедељак посетити тај град.

Синоћ је стигла и вест да су још шест корисника и један запослен у Дому за старе "Доживети стоту" у Београду инфицирани су коронавирусом.

Јуче су у Београд допутовали и руски стручњаци који су дошли да помогну у борби с коронавирусом и они данас почињу с радом.

У Београду ће бити две медицинске екипе које ће обићи породилиште Народни фронт и клиничко-болничке центре "Драгиша Мишовић", Земун и Звездара.
Преостале екипе ће бити у Кикинди, Ваљеву, Нишу и Ћуприји.