Тешко је одржати социјалну дистанцу али је нужно

Србија је ушла у трећу недељу борбе против коронавируса. Потврђено је 457 случајева Ковида-19, од којег је до сада умрло седам особа. Паралелно са борбом против вируса траје и борба за редовно снабдевање тржишта, продавница, апотека. Траже се и мере којима ће се помоћи привреди како би се након престанка епидемије што пре нормализовао живот.

Имунолог Срђан Јанковић навео је, гостујући у емисији Око, да највећу улогу у борби против коронавируса играју изолација, самоизолација и што мање контаката и ширења вируса.

Упозорава да сви морају да буду једнако одговорни и да ће једино на тај начин епидемиолошка крива бити под контролом. 

"У овом тренутку важно је да чувена епидемиолошка крива не скрене ка убрзаном ширењу болести јер то можемо још увек да спречимо и због тога мере социјалне дистанце имају кључни значај у данима који нам предстоје", објашњава Јанковић.

Коментаришући нови број преминулих од Ковида-19 истиче да је нужно ограничити пораст броја оболелих да не бисмо долазили у ситуацију да имамо још жртава које желимо и можемо да спречимо.

"Наравно, немамо илузију да можемо спасити све животе, али ако се придржавамо савета и мера можемо спасити много живота. Пресудан је облик раста заражених и преминулих. Ако останемо на спљоштеном облику криве ми спасавамо огроман број живота", објашњава Јанковић.

Пресудна четврта недеља епидемије 

Оцењује да је пресудна наредна, четврта недеља епидемије. 

"Биће тешко, али позитивно је то да од нас доста тога сада зависи, ако не и све", истиче Јанковић.

Истиче да је најважније да вирус не уђе у здравствене установе.

"У ситуација да систем више не може да се носи са бројем оболелих и онима који су угрожени, много више живота долази у опасност, губимо много више живота. У систему који не функционише људи могу да умру и од других болести које не могу да буду збринуте. Многе неповољне околности могу да се стекну и у том условима не можемо да помогнемо људима", објашњава Јанковић.

Пролазимо кроз емоционални шок

Докторка Милица Пејовић Милованчевић из Института за ментално здравље наводи да тренутно пролазимо кроз стање емоционалног шока.

"Неко је љут, тужан, бесан, неко осећа велики страх  и неизвесност шта ће се све десити. Тешко је свим генерацијама, младима и старима. Тешко је онима који доносе одлуке, онима који раде, али и онима који не раде, деци, старима. Ми смо сви у стању неизвесности јер смо суочени са непознатом ситуацијом", објашњава она.

Истиче да је ово сада реалност на коју се морамо навикнути.

"Сад следи фаза прилагођавања. Хајде да сада послушамо шта нам се каже. Ако нам се каже останите код куће, ’ајде да то и урадимо. Останимо код својих кућа и нађимо начина да ово време прође, јер ће проћи", саветује Пејовић Милованчевићева. 

Истиче да је људима тешко да задрже социјалну дистанцу, али је то нужно.

"У овом моменту нам најтеже пада социјална дистанца, али ако је то нешто што ће спасити живот морамо онда тога придржавамо јер нам ништа није важније од живота", оцењује Пејовић Милованчевићева.

Обезбеђена дезинфекциона средства за болнице 

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић наводи да сада има довољно намирница у свим продавницама. 

"Ово је за тржиште био шок. У првом тренутку дошло је до невероватне тражње за брашном, шећером, соли, уљем и то је нормална реакција сваког човека. Оне ствари које недостају и које су биле у првим данима дефицитарне су набављене. Од јуче у продавницама имамо и квасца", наводи Недимовић.

Додаје да сада у апотекама има и дезинфекционих средстава и маски и да је у домаћим условима произведена довољна количина натријум-хипохлорита за дезинфекцију, како би најоптерећеније здравствене установе у Србији у епидемији коронавируса могле бити снабдевене за два, три месеца под екстремним условима.

Вечерас стиже медицинска помоћ из ЕУ 

Амбасадор ЕУ у Србији Сем Фабрици навео је да вечерас стиже први авион помоћи коју Европска унија шаље Србији

"Очекујемо да прва помоћ стигне вечерас, стиже медицинска опрема која је хитно потребна, авион ће стићи вечерас у 9.20", истакао је Фабрици. 

Додаје да је то помоћ за хитне потребе из Европске уније, а да ће остала стићи наредних дана.